Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9

odc. 9 Doradca Smaku

Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dania z dodatkiem ryb są przepyszne! Można przygotować je w panierce, zapiec w folii lub na parze, podobnie jak w dzisiejszym przepisie Doradcy Smaku. Koniecznie przygotujcie filety z halibuta, koprem włoskim i ziemniakami. Pyszności! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z halibuta

    2 sztuki
  • ziemniaki młode

    400 g
  • cebula cukrowa

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Cząber suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Bulwa kopru włoskiego

    1/2 sztuki
  • wywar warzywny

    200 ml
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • kapary

    2 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    3 łyżki
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • mozarella

    100 g

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku

Do dekoracji:

  • cytryna

    1 sztuka
  • sałata rzymska

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9

Halibut, to bardzo delikatna w smaku ryba, która idealnie nadaje się do zapiekania lub obróbki na parze. Z tego względu potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków. Idealnie sprawdzą się tutaj kapary, które nadadzą słoności, ale również smaku kwaśnego. Jeśli uwielbiacie dodatek ziemniaków do drugiego dania, to tutaj również je odnajdziecie, ale nie w postaci puree ziemniaczanego, tylko "zatopione" w śmietankowym sosie. Całość posypcie tartą mozzarellą i zachwyćcie się smakiem!

 

* Wcześniej należy przygotować wywar warzywny wg ulubionego przepisu -> LINK

1. Zaczynamy od ziemniaków, które będziemy gotować ze skórką, dlatego należy dokładnie je umyć. Ziemniaki wkładamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, aby były dość twarde i się nie rozpadały, a następnie odcedzamy i studzimy.

2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy
na nią posiekane składniki. Dodajemy cząber i mieszamy, aż cebula się zeszkli.

3. Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię z cebulą. Wlewamy wywar, solimy i doprawiamy pieprzem białym, a następnie mieszamy całość i dusimy na małym ogniu, aż bulwa kopru włoskiego zmięknie.

4. Wlewamy śmietankę, mieszamy całość. W międzyczasie ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na duże talarki, a następnie dodajemy do sosu. Wsypujemy także kapary i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dokładamy musztardę i doprowadzamy sos do wrzenia, co jakiś czas mieszając.

5. Halibuta myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Delikatnie układamy rybę
na gorącym sosie i przykrywamy patelnię pokrywką. Wyłączmy palnik. Ryba potrzebuje ok. 5 minut, aby ugotować się na parującym sosie.

6. Siekamy koperek, cytrynę kroimy w ćwiartki.

7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. 1/3 odkładamy do dekoracji, a pozostałym serem posypujemy rybę w sosie. Dodajemy także połowę posiekanego wcześniej koperku. Pozostawiamy danie bez przykrycia do czasu, ale ser się roztopi.

 

Sposób podania:

 

Rybę w sosie z ziemniakami podajemy na liściach sałaty. Każdą porcję posypujemy mozzarellą, dekorujemy koperkiem i ćwiartką cytryny.

 

Doradca Smaku
Używając w przepisie 30% śmietanki, nie musimy jej wcześniej hartować. To szybkie i wygodne rozwiązanie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat