Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9

5.0
(57)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dania z dodatkiem ryb są przepyszne! Można przygotować je w panierce, zapiec w folii lub na parze, podobnie jak w dzisiejszym przepisie Doradcy Smaku. Koniecznie przygotujcie filety z halibuta, koprem włoskim i ziemniakami. Pyszności! 

Składniki:

Składniki:

filety z halibuta
2 sztuki
ziemniaki młode
400 g
cebula cukrowa
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
oliwa
2 łyżki
Cząber suszony Prymat
1 łyżeczka
Bulwa kopru włoskiego
1/2 sztuki
wywar warzywny
200 ml
Pieprz biały mielony Prymat
1/3 łyżeczki
śmietanka 30%
200 ml
kapary
2 łyżki
Musztarda czeska Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
koperek świeży
1/2 pęczka
mozarella
100 g

Do smaku:

sól morska Prymat w młynku
do smaku

Do dekoracji:

cytryna
1 sztuka
sałata rzymska
1 sztuka

Porada

Używając w przepisie 30% śmietanki, nie musimy jej wcześniej hartować. To szybkie i wygodne rozwiązanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9

Halibut, to bardzo delikatna w smaku ryba, która idealnie nadaje się do zapiekania lub obróbki na parze. Z tego względu potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków. Idealnie sprawdzą się tutaj kapary, które nadadzą słoności, ale również smaku kwaśnego. Jeśli uwielbiacie dodatek ziemniaków do drugiego dania, to tutaj również je odnajdziecie, ale nie w postaci puree ziemniaczanego, tylko "zatopione" w śmietankowym sosie. Całość posypcie tartą mozzarellą i zachwyćcie się smakiem!

 

* Wcześniej należy przygotować wywar warzywny wg ulubionego przepisu -> LINK

1. Zaczynamy od ziemniaków, które będziemy gotować ze skórką, dlatego należy dokładnie je umyć. Ziemniaki wkładamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, aby były dość twarde i się nie rozpadały, a następnie odcedzamy i studzimy.

2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy
na nią posiekane składniki. Dodajemy cząber i mieszamy, aż cebula się zeszkli.

3. Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię z cebulą. Wlewamy wywar, solimy i doprawiamy pieprzem białym, a następnie mieszamy całość i dusimy na małym ogniu, aż bulwa kopru włoskiego zmięknie.

4. Wlewamy śmietankę, mieszamy całość. W międzyczasie ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na duże talarki, a następnie dodajemy do sosu. Wsypujemy także kapary i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dokładamy musztardę i doprowadzamy sos do wrzenia, co jakiś czas mieszając.

5. Halibuta myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Delikatnie układamy rybę
na gorącym sosie i przykrywamy patelnię pokrywką. Wyłączmy palnik. Ryba potrzebuje ok. 5 minut, aby ugotować się na parującym sosie.

6. Siekamy koperek, cytrynę kroimy w ćwiartki.

7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. 1/3 odkładamy do dekoracji, a pozostałym serem posypujemy rybę w sosie. Dodajemy także połowę posiekanego wcześniej koperku. Pozostawiamy danie bez przykrycia do czasu, ale ser się roztopi.

 

Sposób podania:

 

Rybę w sosie z ziemniakami podajemy na liściach sałaty. Każdą porcję posypujemy mozzarellą, dekorujemy koperkiem i ćwiartką cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak