Przepis i sposób przygotowania na: Halibut z koprem włoskim i ziemniakami, DS XVII odc.9
Halibut, to bardzo delikatna w smaku ryba, która idealnie nadaje się do zapiekania lub obróbki na parze. Z tego względu potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków. Idealnie sprawdzą się tutaj kapary, które nadadzą słoności, ale również smaku kwaśnego. Jeśli uwielbiacie dodatek ziemniaków do drugiego dania, to tutaj również je odnajdziecie, ale nie w postaci puree ziemniaczanego, tylko "zatopione" w śmietankowym sosie. Całość posypcie tartą mozzarellą i zachwyćcie się smakiem!
* Wcześniej należy przygotować wywar warzywny wg ulubionego przepisu -> LINK
1. Zaczynamy od ziemniaków, które będziemy gotować ze skórką, dlatego należy dokładnie je umyć. Ziemniaki wkładamy do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy kilka minut, aby były dość twarde i się nie rozpadały, a następnie odcedzamy i studzimy.
2. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy
na nią posiekane składniki. Dodajemy cząber i mieszamy, aż cebula się zeszkli.
3. Bulwę kopru włoskiego kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnię z cebulą. Wlewamy wywar, solimy i doprawiamy pieprzem białym, a następnie mieszamy całość i dusimy na małym ogniu, aż bulwa kopru włoskiego zmięknie.
4. Wlewamy śmietankę, mieszamy całość. W międzyczasie ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy na duże talarki, a następnie dodajemy do sosu. Wsypujemy także kapary i całość dokładnie mieszamy. Po chwili dokładamy musztardę i doprowadzamy sos do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
5. Halibuta myjemy, osuszamy i kroimy na duże kawałki. Delikatnie układamy rybę
na gorącym sosie i przykrywamy patelnię pokrywką. Wyłączmy palnik. Ryba potrzebuje ok. 5 minut, aby ugotować się na parującym sosie.
6. Siekamy koperek, cytrynę kroimy w ćwiartki.
7. Mozzarellę trzemy na dużych oczkach tarki. 1/3 odkładamy do dekoracji, a pozostałym serem posypujemy rybę w sosie. Dodajemy także połowę posiekanego wcześniej koperku. Pozostawiamy danie bez przykrycia do czasu, ale ser się roztopi.
Sposób podania:
Rybę w sosie z ziemniakami podajemy na liściach sałaty. Każdą porcję posypujemy mozzarellą, dekorujemy koperkiem i ćwiartką cytryny.