Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39

odc. 39 Doradca Smaku

Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Masz łososia i nie wiesz, co z niego zrobić na obiad? Oto przepis na pyszne pulpety z łososia, pieczone i podane z dzikim ryżem. Danie z łososia, ale inaczej - nie duszony, nie smażony, tylko w formie pysznych kulek :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    150 gramów
  • ryż dziki

    1 szklanka
  • woda

    1 1/2 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • szpinak baby

    2 szklanki
  • Pieprz zielony ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • mąka migdałowa

    1/4 szklanki
  • jaja

    1 sztuka
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka

Do podania:

  • ogóreczki konserwowe z czosnkiem Smak

    10 sztuk
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • natka pietruszki

    kilka gałązek
  • cytryna

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39

Mięso łososia można przyrządzić na wiele sposobów: upiec, usmażyć, ugotować na parze, udusić w sosie lub zrobić pyszne pulpety. W tym przepisie na pulpety z łososia łączymy rybę ze szpinakiem, koperkiem i zielonym pieprzem, który dodaje przyjemnej ostrości całemu daniu.

Przygotowanie:

1. Filet z łososia kroimy w drobną kostkę.

2. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (aż ryż zmięknie).

3. Czosnek, cebulę i liście szpinaku drobno siekamy. W moździerzu rozdrabniamy zielony pieprz.

4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy jednocześnie cebulę, czosnek i liście szpinaku. Doprawiamy zielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy liście szpinaku zwiędną, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

6. W dużej misce łączymy: łososia, zawartość patelni, mąkę migdałową, sól, roztrzepane jajko i koperek suszony. Masę na pulpety dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.

7. W rękach formujemy pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Warto przygotować małą miseczkę z zimną wodą, aby zwilżać ręce w trakcie.

9. Pulpety pieczemy przez 25-30 minut.

Sposób podania:

Pieczone pulpety z łososia podajemy z dzikim ryżem, ogóreczkami konserwowymi
i pomidorami koktajlowymi przekrojonymi na połówki. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką i ćwiartką cytryny.

Doradca Smaku
Mąkę migdałową w przepisie możemy zastąpić bułką tartą w takiej samej ilości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat