Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gravlax wg Piotra Ogińskiego

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszny łosoś gravlax marynowany 4 dni w soli z dodatkiem cukru i koperku. Wykwintna przekąska w najlepszym skandynawskim stylu.

Składniki:

Łosoś Gravlax

burak 250 gramów
sól kamienna 100 gramów
cukier trzcinowy 60 gramów
koperek świeży 1 pęczek
Estragon suszony Prymat 3 łyżeczki
chrzan jabłkowy Smak 1 łyżka
łosoś (płat) 1 kilogram
skórka cytrynowa z jednego owocu
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Sos koperkowo-musztardowy

ocet jabłkowy 40 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Musztarda chrzanowa Prymat 1 łyżka
oliwa 100 mililitrów
Koperek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Dodatki

orzechy pekan prażone
cytryna plastry
pietruszka dekoracyjna

Przepis i sposób przygotowania na: Gravlax wg Piotra Ogińskiego

1. Łososia nacieramy cukrem, solą, startymi buraczkami oraz chrzanem, doprawiamy pieprzem, skórką z cytryny, estragonem oraz koperkiem i odstawimy do dużego pojemnika skórą do góry.

2. Tak przygotowanego łososia owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 4 dni.

3. Kiedy łosoś jest gotowy przechodzimy do przygotowania sosu: w miseczce łączymy ze sobą ocet, cukier, sól oraz musztardę, do momentu aż cukier się rozpuści.

4. Mieszając intensywnie dodajemy pomału oliwę, kiedy wszystko połączy się w jedną całość o gęstej konsystencji sos doprawiamy koperkiem oraz pieprzem i gotowe.

5. Gravalaxa kroimy w cieniutkie plasterki, na talerz wylewamy odrobinę sosu, układamy plastry łososia, którego ponownie polewamy sosem, posypujemy prażonymi orzechami, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką.

Smacznego!

Jeżeli kochacie dania z ryb sprawdźcie koniecznie przepis na

Ceviche

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak