Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Łosoś Gravlax
-
burak
250 gramów -
sól kamienna
100 gramów -
cukier trzcinowy
60 gramów -
koperek świeży
1 pęczek -
Estragon suszony Prymat
3 łyżeczki -
chrzan jabłkowy Smak
1 łyżka -
łosoś (płat)
1 kilogram -
skórka cytrynowa
z jednego owocu -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Sos koperkowo-musztardowy
-
ocet jabłkowy
40 mililitrów -
cukier
1 łyżeczka -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Musztarda chrzanowa Prymat
1 łyżka -
oliwa
100 mililitrów -
Koperek suszony Prymat
1 łyżka -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku
Dodatki
-
orzechy pekan
prażone -
cytryna
plastry -
pietruszka
dekoracyjna
Sposób przygotowania
1. Łososia nacieramy cukrem, solą, startymi buraczkami oraz chrzanem, doprawiamy pieprzem, skórką z cytryny, estragonem oraz koperkiem i odstawimy do dużego pojemnika skórą do góry.
2. Tak przygotowanego łososia owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 4 dni.
3. Kiedy łosoś jest gotowy przechodzimy do przygotowania sosu: w miseczce łączymy ze sobą ocet, cukier, sól oraz musztardę, do momentu aż cukier się rozpuści.
4. Mieszając intensywnie dodajemy pomału oliwę, kiedy wszystko połączy się w jedną całość o gęstej konsystencji sos doprawiamy koperkiem oraz pieprzem i gotowe.
5. Gravalaxa kroimy w cieniutkie plasterki, na talerz wylewamy odrobinę sosu, układamy plastry łososia, którego ponownie polewamy sosem, posypujemy prażonymi orzechami, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką.
Smacznego!
Jeżeli kochacie dania z ryb sprawdźcie koniecznie przepis na
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się