Gravlax wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszny łosoś gravlax marynowany 4 dni w soli z dodatkiem cukru i koperku. Wykwintna przekąska w najlepszym skandynawskim stylu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Łosoś Gravlax

  • burak

    250 gramów
  • sól kamienna

    100 gramów
  • cukier trzcinowy

    60 gramów
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • Estragon suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • chrzan jabłkowy Smak

    1 łyżka
  • łosoś (płat)

    1 kilogram
  • skórka cytrynowa

    z jednego owocu
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Sos koperkowo-musztardowy

  • ocet jabłkowy

    40 mililitrów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżka
  • oliwa

    100 mililitrów
  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki

  • orzechy pekan

    prażone
  • cytryna

    plastry
  • pietruszka

    dekoracyjna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Łososia nacieramy cukrem, solą, startymi buraczkami oraz chrzanem, doprawiamy pieprzem, skórką z cytryny, estragonem oraz koperkiem i odstawimy do dużego pojemnika skórą do góry.

2. Tak przygotowanego łososia owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 4 dni.

3. Kiedy łosoś jest gotowy przechodzimy do przygotowania sosu: w miseczce łączymy ze sobą ocet, cukier, sól oraz musztardę, do momentu aż cukier się rozpuści.

4. Mieszając intensywnie dodajemy pomału oliwę, kiedy wszystko połączy się w jedną całość o gęstej konsystencji sos doprawiamy koperkiem oraz pieprzem i gotowe.

5. Gravalaxa kroimy w cieniutkie plasterki, na talerz wylewamy odrobinę sosu, układamy plastry łososia, którego ponownie polewamy sosem, posypujemy prażonymi orzechami, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką.

Smacznego!

Jeżeli kochacie dania z ryb sprawdźcie koniecznie przepis na

Ceviche

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat