Przepis i sposób przygotowania na: Gravlax wg Piotra Ogińskiego
1. Łososia nacieramy cukrem, solą, startymi buraczkami oraz chrzanem, doprawiamy pieprzem, skórką z cytryny, estragonem oraz koperkiem i odstawimy do dużego pojemnika skórą do góry.
2. Tak przygotowanego łososia owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 4 dni.
3. Kiedy łosoś jest gotowy przechodzimy do przygotowania sosu: w miseczce łączymy ze sobą ocet, cukier, sól oraz musztardę, do momentu aż cukier się rozpuści.
4. Mieszając intensywnie dodajemy pomału oliwę, kiedy wszystko połączy się w jedną całość o gęstej konsystencji sos doprawiamy koperkiem oraz pieprzem i gotowe.
5. Gravalaxa kroimy w cieniutkie plasterki, na talerz wylewamy odrobinę sosu, układamy plastry łososia, którego ponownie polewamy sosem, posypujemy prażonymi orzechami, dekorujemy plastrami cytryny oraz pietruszką.
Smacznego!
Jeżeli kochacie dania z ryb sprawdźcie koniecznie przepis na