Wielkanoc: Marynowana i pieczona w całości dorada z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Wielkanoc: Marynowana i pieczona w całości dorada z kaparami, cytryną i świeżymi ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    4 szt. (wypatroszone, oczyszczone)
  • oliwa

    4 łyżki
  • czosnek

    4 ząbki (rozgniecione)
  • cytryna

    1 szt. (pokrojona w plastry)
  • kapary

    kilka szt. (duże, pokrojone w plastry)
  • zioła

    4 łyżki
  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Doradę umyć, osuszyć, skropić oliwą i dokładnie natrzeć czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem. Do środka ryby włożyć plastry cytryny i kaparów, odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Następnie doradę ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 C. Podawać od razu po upieczeniu z gotowanymi ziemniakami i sałatką ze świeżych ogórków z koperkiem.
Doradca Smaku
Do przepisu proponujemy użycie wedle własnego uznania tymianku, szałwii, pietruszki, koperku, kolendry lub lubczyku. Rybę można również piec zawiniętą w folię aluminiową lub papier do pieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

10.04.2014 22:16
dorada jest ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat