Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kuchnia węgierska

Składniki:

Składniki:

polędwica wołowa 200 gramów
karkówka wieprzowa 200 gramów
ziemniaki 6 sztuk
cebule 2 sztuki
olej 2 łyżki
marchewki 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 2 sztuki
Kminek mielony Prymat 0.5 łyżeczki
pomidor malinowy 1 sztuka
zielona papryka 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa

Posiekałem cebulę, usmażyłem na oleju, posypałem słodką papryką i wymieszałem.

Mięso pokroiłem w kostkę, dodałem do cebuli, zwiększyłem płomień. Przyprawiłem solą i pieprzem, dusiłem pod przykryciem we własnym sosie (jeśli będzie konieczne, należy wlać trochę wody).

Gdy mięso było prawie miękkie, dolałem tyle wody ile chciałem, by mieć zupę. Dorzuciłem ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości. Dodałem kminek i czosnek. Włożyłem zieloną i czerwoną paprykę (bez nasionek) i całego pomidora.

Gdy jarzyny były ugotowane wyjąłem pietruszkę, pomidora i paprykę. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki, albo ostrą paprykę. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak