Przepis i sposób przygotowania na: GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa
Posiekałem cebulę, usmażyłem na oleju, posypałem słodką papryką i wymieszałem.
Mięso pokroiłem w kostkę, dodałem do cebuli, zwiększyłem płomień. Przyprawiłem solą i pieprzem, dusiłem pod przykryciem we własnym sosie (jeśli będzie konieczne, należy wlać trochę wody).
Gdy mięso było prawie miękkie, dolałem tyle wody ile chciałem, by mieć zupę. Dorzuciłem ziemniaki pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pietruszkę w całości. Dodałem kminek i czosnek. Włożyłem zieloną i czerwoną paprykę (bez nasionek) i całego pomidora.
Gdy jarzyny były ugotowane wyjąłem pietruszkę, pomidora i paprykę. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki może dodać czuszkę pokrojoną w cienkie plasterki, albo ostrą paprykę.