Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zupa krem z białej fasoli z salsą, odc. 37
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w pióra. W dużym garnku rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy czosnek, cebulę, por. Podsmażamy. Pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, doprawiamy zielem angielskim. Następnie dodajemy białą fasolę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, wlewamy rosół z kury. Zostawiamy do zagotowania. Gotujemy przez 10-15 minut do ugotowania ziemniaków.
Suszone pomidory, oliwki zielone i czarne oraz kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy ok. 10 ml oleju oraz musztardę miodową, mieszamy. Trzy gałązki bazylii siekamy, dodajemy do salsy i mieszamy. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
Zupę nalewamy do talerzy. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Nakładamy po 1 łyżce salsy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z paluszkami grissini.