Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Zupa krem z białej fasoli z salsą, odc. 37

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(86)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa z białej fasoli z wędzonką i majerankiem jest wszystkim znana… A zupa krem z fasoli z winną salsą i paluszkami grissini?

Składniki:

Na zupę:

czosnek
2 ząbki
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
olej
110 mililitrów
korzeń pietruszki
2 sztuki
ziemniaki
3 sztuki
fasola biała z puszki
300 gramów
rosół z kury
1 litr
pomidory suszone z ziołami Smak
30 gramów
oliwki zielone Smak
30 gramów
oliwki czarne Smak
20 gramów
kapary całe Smak
20 gramów
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
bazylia świeża
kilka gałązek
śmietana 36%
250 mililitrów
pestki słonecznika
150 gramów
grissini
6 sztuk

Do smaku:

Ziele angielskie mielone Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zupa krem z białej fasoli z salsą, odc. 37

Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w pióra. W dużym garnku rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy czosnek, cebulę, por. Podsmażamy. Pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, doprawiamy zielem angielskim. Następnie dodajemy białą fasolę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, wlewamy rosół z kury. Zostawiamy do zagotowania. Gotujemy przez 10-15 minut do ugotowania ziemniaków.

Suszone pomidory, oliwki zielone i czarne oraz kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy ok. 10 ml oleju oraz musztardę miodową, mieszamy. Trzy gałązki bazylii siekamy, dodajemy do salsy i mieszamy. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.

Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.

Zupę nalewamy do talerzy. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Nakładamy po 1 łyżce salsy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z paluszkami grissini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 08.11.2018 21:57
ciekawe połączenie :)
Bożena Matuszczyk 05.11.2018 22:45
Wspaniała i smaczna zupka . Super przepis na salsę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak