Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zupę:
-
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 sztuka -
por
1 sztuka -
olej
110 mililitrów -
korzeń pietruszki
2 sztuki -
ziemniaki
3 sztuki -
fasola biała z puszki
300 gramów -
rosół z kury
1 litr -
pomidory suszone z ziołami Smak
30 gramów -
oliwki zielone Smak
30 gramów -
oliwki czarne Smak
20 gramów -
kapary całe Smak
20 gramów -
Musztarda miodowa Prymat
2 łyżeczki -
bazylia świeża
kilka gałązek -
śmietana 36%
250 mililitrów -
pestki słonecznika
150 gramów -
grissini
6 sztuk
Do smaku:
-
Ziele angielskie mielone Prymat
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w pióra. W dużym garnku rozgrzewamy 100 ml oleju, dodajemy czosnek, cebulę, por. Podsmażamy. Pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, doprawiamy zielem angielskim. Następnie dodajemy białą fasolę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i solą morską, wlewamy rosół z kury. Zostawiamy do zagotowania. Gotujemy przez 10-15 minut do ugotowania ziemniaków.
Suszone pomidory, oliwki zielone i czarne oraz kapary siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy ok. 10 ml oleju oraz musztardę miodową, mieszamy. Trzy gałązki bazylii siekamy, dodajemy do salsy i mieszamy. Zupę blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
Zupę nalewamy do talerzy. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Nakładamy po 1 łyżce salsy i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z paluszkami grissini.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się