Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym pstrągiem, odc. 31
Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Szalotkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy rosół z kury i mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry i dzielimy na większe kawałki bez ości. Do miski przekładamy twaróg, doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i papryką słodką, mieszamy.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, dodajemy masło, mieszamy. Do śmietany dodajemy 1-2 łyżki ciepłej zupy i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i ponownie mieszamy.
Zupę wlewamy do talerza, nakładamy twaróg, na wierzch układamy filety z pstrąga. Dekorujemy świeżymi kiełkami.