Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
3 ząbki -
szalotka
3 sztuki -
korzeń pietruszki
2 sztuki -
por
2 sztuki -
olej rzepakowy
100 mililitrów -
ziemniaki
2 sztuki -
rosół z kury
700 mililitrów -
pstrąg wędzony
200 gramów -
twaróg
300 gramów -
masło
1/3 kostki -
śmietana 18%
4 łyżki -
kiełki jarmużu
20 gramów
Do smaku:
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
-
Papryka słodka mielona Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sposób przygotowania
Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Szalotkę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy rosół z kury i mieszamy.
Pstrąga obieramy ze skóry i dzielimy na większe kawałki bez ości. Do miski przekładamy twaróg, doprawiamy solą morską, czarnym pieprzem i papryką słodką, mieszamy.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku pieprzem białym, dodajemy masło, mieszamy. Do śmietany dodajemy 1-2 łyżki ciepłej zupy i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i ponownie mieszamy.
Zupę wlewamy do talerza, nakładamy twaróg, na wierzch układamy filety z pstrąga. Dekorujemy świeżymi kiełkami.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się