Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zupa krem ze szpinaku i jarmużu, odc. 4
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Jarmuż obieramy (liście zostawiamy, łodygi usuwamy). Liście jarmużu kroimy na małe kawałki.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, jarmuż, następnie całość mieszamy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników, dodajemy szpinak, dusimy, wlewamy rosół z kury. Dodajemy serek śmietankowy, zmniejszamy gaz i blendujemy na krem.
Kwaśną śmietanę przelewamy do miski, dodajemy chochlę zupy, by zahartować kwaśną śmietanę, mieszamy w misce. Całość dodajemy do zupy, mieszamy. Doprawiamy solą morską i białym pieprzem, mieszamy.
Do głębokiego talerza wlewamy zupę, dodajemy twaróg, doprawiamy czarnuszką. Siekamy szczypiorek. Danie dekorujemy listkiem bazylii i szczypiorkiem.