Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami. Niedrogi pomysł na smaczny obiad.

Składniki:

Lista składników

żołądki drobiowe 500 gramów
pieczarki 7-8 sztuk
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Zasmażka

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Ponadto

olej do smażenia

Opcjonalnie

posiekana zielenina do posypania

Porada

Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku. Masło można zamienić na olej.

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - jeden z wielu sposobów na przygotowanie dania z żołądków drobiowych. Tę wersję przygotowujemy z grzybami, marchewką i przyprawami, które są niezbędne w tego typu daniach. Doprawianie żołądków jest bardzo ważne, ponieważ podroby lubią zdecydowane przyprawy: pieprz czarny, gałkę muszkatołową, chili, majeranek, sól.

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - krok po kroku:

1

Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować (do miękkości w osolonej wodzie) - przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki.

2

Do garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Całość przełożyć do mięsa.

3

Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje.

4

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.

Żołądki drobiowe można przyrządzić na wiele sposobów, z różnymi dodatkami, np. grzybami. Żołądki drobiowe lub indycze będą bardzo dobre na ostro lub z pomidorami.

Zobacz przepis na:

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW I SERC INDYCZYCH

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:22
Dobre jedzenie.
Diana Rusiłowicz 17.11.2016 00:58
Też przepysznie :)
Diana Rusiłowicz 17.11.2016 00:57
Miło mi, że tak uważasz :)
ania2610 16.11.2016 16:18
bardzo lubię takie dania, u mnie ostatnio były flaczki z żołądków :)
w mojej kuchni 16.11.2016 11:59
moje smaki podrobowe
Beatris 16.11.2016 11:00
Chętnie zjadłabym taki obiad, pycha :)
Pani Domu 16.11.2016 09:40
wygląda pysznie, aż ślinka leci
Diana Rusiłowicz 16.11.2016 02:01
Dziękuję :)
jagoda5913 16.11.2016 00:31
super danie
Łukasz15 15.11.2016 21:11
Bardzo dobry
Motorek 15.11.2016 20:58
smaczne danie
kd045 15.11.2016 20:53
super przepis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak