Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - jeden z wielu sposobów na przygotowanie dania z żołądków drobiowych. Tę wersję przygotowujemy z grzybami, marchewką i przyprawami, które są niezbędne w tego typu daniach. Doprawianie żołądków jest bardzo ważne, ponieważ podroby lubią zdecydowane przyprawy: pieprz czarny, gałkę muszkatołową, chili, majeranek, sól.
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - krok po kroku:
Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć. Gotować (do miękkości w osolonej wodzie) - przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki.
Do garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Całość przełożyć do mięsa.
Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotować - aż sos zgęstnieje.
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.