Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

  • łopatka

    50-60dag
  • cebula

  • czosne\\

    3 ząbki
  • mąka

  • kostka mięsna

  • pomidory

    2
  • marchew

    2
  • koncentrat pomidorowy

  • cząber

  • tymianek

  • majeranek

  • śmietana do zup

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso oczyścić, pokroić w kostkę (nadmiar tłuszczu usunąć), oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę i ząbki czosnku posiekać i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
W garnku rozpuścić kostkę mięsną w ok 500ml wody. Do wywaru dodać usmażone mięso i dusić na małym ogniu. Pomidory sparzyć i pokroić w małą kostkę. marchew obrać i pokroić w plasterki po czym wrzucić do gotującego się mięsa razem z pomidorami. Całość dusić pod pokrywką, dodać łyżeczkę / 2 koncentratu. Dorzucić zioła i odrobinę przyprawy do gulaszu. Zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. Jeżeli będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Podawać z ugotowaną kaszą (pół szklanki do szklanki na osobę)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aguus 21.06.2011 14:47
Jak gulasz to koniecznie z kaszą:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat