Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz węgierski z plackiem

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie na każdą okazję.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
boczek wędzony 100 gramów
cebula 1 szt.
marchewka 2 szt.
papryka czerwona 1 szt.
oliwa 2 duże łyż.
Papryka słodka mielona Prymat 5 łyżeczek
Papryka ostra mielona Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 3 łyżeczki
bulion 1 litr
sos sojowy ciemny 3 duże łyż.
koncentrat pomidorowy 3 duże łyż.
masło 82% 3 duże łyż.
mąka 2 duże łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki

Porada

Świetnie gulasz komponuje się z plackiem ziemniaczanym. Polecam, smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz węgierski z plackiem

Mięso pokroić w kostkę, boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek z cebulą i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy paprykę i marchewkę i mieszając podsmażamy przez kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do garnka w warzywami. Zawartość garnka doprawiamy mieloną papryką, czosnkiem i wlewamy gorący bulion. Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez 1.5 godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni obsmażamy mąkę na maśle i dodajemy do garnka. Mieszamy i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak