Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz węgierski z plackiem
Mięso pokroić w kostkę, boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek z cebulą i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy paprykę i marchewkę i mieszając podsmażamy przez kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do garnka w warzywami. Zawartość garnka doprawiamy mieloną papryką, czosnkiem i wlewamy gorący bulion. Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez 1.5 godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni obsmażamy mąkę na maśle i dodajemy do garnka. Mieszamy i gotowe.