Gulasz węgierski z plackiem

Gulasz węgierski z plackiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie na każdą okazję.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • cebula

    1 szt.
  • marchewka

    2 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • oliwa

    2 duże łyż.
  • słodka papryka Prymat

    5 łyżeczek
  • papryka ostra Prymat

    2 łyżeczki
  • czosnek suszony

    3 łyżeczki
  • bulion

    1 litr
  • sos sojowy ciemny

    3 duże łyż.
  • koncentrat pomidorowy

    3 duże łyż.
  • masło 82%

    3 duże łyż.
  • mąka

    2 duże łyż.
  • liść laurowy

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchew kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w średnią kostkę. W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek z cebulą i doprowadzamy do zeszklenia. Dodajemy paprykę i marchewkę i mieszając podsmażamy przez kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kawałki mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Przenosimy do garnka w warzywami. Zawartość garnka doprawiamy mieloną papryką, czosnkiem i wlewamy gorący bulion. Dodajemy sos sojowy, ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez 1.5 godziny. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Na patelni obsmażamy mąkę na maśle i dodajemy do garnka. Mieszamy i gotowe.

Świetnie gulasz komponuje się z plackiem ziemniaczanym. Polecam, smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat