Gulasz meksykański

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    500 g
  • papryka czerwona

    1 duża szt.
  • cebula

    1 duża szt.
  • kukurydza w puszce

    1/2 opakowania
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 opakowania
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • ziele angielskie

    2-3 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dolewamy ocet balsamiczny i ok. 2 łyżek oleju, zmiażdżony 1 ząbek czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę.
Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
Dolewamy wodę, tak aby zakryć mięso, ok. 1 litra, dodajemy listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotujemy.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż stanie się szklista.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i zaprawiamy sos.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę, chwilę gotujemy aż się podgrzeją.
Gulasz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 07.10.2013 08:02
Pyszny gulasz, lubię taki.
adelajda 06.10.2013 16:56
musi być smaczny taki gulasz :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat