Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łopatka bez kości
500 g -
papryka czerwona
1 duża szt. -
cebula
1 duża szt. -
kukurydza w puszce
1/2 opakowania -
fasola czerwona z puszki
1/2 opakowania -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
mąka pszenna
1 czubata łyżka -
ocet balsamiczny
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
olej
-
Liść laurowy suszony Prymat
1 szt. -
ziele angielskie
2-3 szt. -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 szt. -
Papryka ostra mielona Prymat
1/4 łyżeczki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Gulasz meksykański
Po tym czasie mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
Dolewamy wodę, tak aby zakryć mięso, ok. 1 litra, dodajemy listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie. Gotujemy.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy aż stanie się szklista.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy ok. 5-8 minut.
Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i zaprawiamy sos.
Na sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę, chwilę gotujemy aż się podgrzeją.
Gulasz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Komentarze (2)