Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Guacamole

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

awokado 2 szt
cebula czerwona 1/2 szt
papryczka chili do smaku
pomidor 1 szt
kolendra świeża listki 2 łyżeczki
limonka 1/2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Guacamole

-do salsy można dodać również oliwę z oliwek. W oryginale nie jest używana, jednak dodatek oliwy nie zmienia smaku salsy, a wręcz przeciwnie dobrze się z nią komponuję :)

Papryczkę posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Obrane i pozbawione pestki awokado przełożyć do miseczki, dodać sok z limonki i rozgnieść dokładnie widelcem. Dodać posiekaną cebulę, papryczkę chilli i kolendrę. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.** Doprawić delikatnie solą do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Smacznego!

* Na początku można dodać 1/2 papryczki chilli, jeśli salsa nie będzie zbyt ostra wtedy można dodać drugą połówkę. W papryczce najostrzejsze są nasiona! Jeśli nie mamy świeżej papryczki można zastąpić ją sosem tabasco (wg uznania)
** Pomidora dodajemy na samym końcu, bezpośrednio przed podaniem salsy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 01.09.2013 20:15
Mmm... coś innego
muffina 04.05.2013 20:43
super przepis:) Żadne wielkie danie a robi furorę:))
Kulinarna Ja 04.05.2013 20:09
uwielbiam!!!
idealme 04.05.2013 12:03
dziękuje bardzo za przepis-właśnie tego szukałam
Anna133 04.05.2013 11:39
ciekawe i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak