Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby suszone pasteryzowane w solance

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone leśne dowolna ilość
sól gruboziarnista kamienna pół łyżki
woda gorąca 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat po 1 na słoik
Ziele angielskie całe Prymat po 2-3 na słoik

Porada

Najlepiej pasteryzować grzybki podzielone gatunkami, ponieważ różne gatunki gotują się w różnym czasie. Można też osobno zapasteryzować same nóżki, których użyjemy później np. do farszu, po drobnym zmieleniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby suszone pasteryzowane w solance

Grzyby opłukać i dokładnie odsączyć. Zagotować wodę z solą.
Słoiki średniej wielkości wypełnić do polowy grzybami, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać gorącą solanką do szyjki słoika. Szczelnie zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Pasteryzować 3 razy po 45 minut (licząc czas od chwili zawrzenia wody w garnku), w dobowych odstępach.

Pozostawić do ostygnięcia i wynieść w chłodne i ciemne miejsce.
W czasie pasteryzacji i leżakowania grzyby znacznie zwiększą swoją objętość i zmiękną.

Tak przygotowane grzybki wraz z zalewą są gotowe do przygotowania zupy, sosu, farszu czy innych dań bez długiego gotowania przy każdej potrawie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.10.2016 22:24
muszę zrobić
MonikaW 16.10.2016 21:26
ja też takich nie jadłam, szkoda, że mam mało suszonych bo bym zrobiła
2milutka 16.10.2016 19:34
ciekawy przepis
agnieszka214 16.10.2016 19:33
takich jeszcze nie probowalam
Megg 16.10.2016 18:39
bardzo ciekawe grzybki, takich jeszcze nie jdłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak