Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby leśne w zalewie octowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1,5 kg
sól 1 łyżka
ocet 1,5 szklanki
sól 1 łyżeczka płaska
cukier 1 łyżka płaska
ziele angielskie 10 ziaren
pieprz 12 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
marchew 1 szt mała
woda 6 szklanek

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby leśne w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ja grzybki robię w małych słoiczkach dlatego większe okazy kroję na dwie lub cztery części.Staram się także maślaki marynować osobno a kozaki i prawdziwki razem - no chyba że mam mało grzybów to wówczas marynuję wszystkie razem. Grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą /tak by były przykryte/ z dodatkiem soli /1 łyżka/. Możemy także dodać 0,5 - 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego wówczas grzyby /np. borowiki lub pieczarki/ nie ściemnieją. Grzybki gotuję 5 min i odsączam.
Krok 1 - Grzyby leśne w zalewie octowej foto
2
Przygotowuję zalewę:do garneczka wlewam ocet, wodę, dodaję sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,oczyszczone i pokrojone w plastry cebulę i marchew. Wszystko zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 2-3 min. Odsączone grzyby układamy luźno w słoikach, dodajemy plasterki cebuli i marchwi i zalewamy przygotowaną zalewą. Przestygnięte grzyby zalewamy przestygniętą zalewą i pasteryzujemy ok. 15 min. Gorące grzyby /tuż po odsączeniu/ zalewamy w słoikach gorącą zalewą, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i już nie pasteryzujemy.
Krok 2 - Grzyby leśne w zalewie octowej foto
3
Takie grzybki możemy konsumować już po 2 dniach /wcześniej smaki grzybów i zalewy nie zdążą się jeszcze "przegryźć"/. Pamiętajmy również, że grzyby niepasteryzowane /zalane gorącą zalewą/ pomimo zawartości octu w zalewie po kilku miesiącach zaczynają się kisić i nabierają ostrości.
Krok 3 - Grzyby leśne w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 20.06.2013 18:33
wszystkie gatunki grzybów robisz jednakowo ?
agogo2 28.03.2013 14:51
super przepis
Alex_M 17.02.2013 12:46
lubie takie grzybki!
Krystyna32 15.02.2013 08:43
pycha
Joanna23 10.02.2013 20:05
uwielbiam
oilliwka 10.02.2013 19:45
uwielbiam grzyby!
tessinka 10.02.2013 19:41
uwielbiam...pycha
Kulinarna Ja 10.02.2013 19:34
musi być boskie!
jolanta19 10.02.2013 18:46
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak