Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe ravioli z masłem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 200 g
cebula biała 1 szt
oliwa 10 ml
mąka pszenna typ 650 300 g
woda gorąca 250 ml
masło 50 g
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
sól 2 szczypty
woda 3 l

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe ravioli z masłem

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na parę godzin.
Krok 1 - Grzybowe ravioli z masłem foto
2
Odcedzamy grzyby. Wodę z grzybów możemy potem użyć do robienia zupy grzybowej więc warto ją zachować. Szatkujemy grzyby na mniejsze kawałki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Całość mieszamy i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek 7-8 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po smażeniu farsz mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Grzybowe ravioli z masłem foto
3
Do mąki dodajemy sól. Mieszamy i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy z 8-10 minut. Odstawiamy na 40 minut.
Krok 3 - Grzybowe ravioli z masłem foto
4
Wałkujemy cienko ciasto. Dodajemy farsz i lepimy.
Krok 4 - Grzybowe ravioli z masłem foto
5
Gotujemy ulepione ravioli 5-6 minut w lekko osolonej wodzie. W między czasie topimy masło w rondelku.
Krok 5 - Grzybowe ravioli z masłem foto
6
Wyciągamy z wody ravioli na ręcznik papierowy. Przekładamy do miseczki i polewamy stopionym masłem. Do smaku możemy doprawić solą.
Krok 6 - Grzybowe ravioli z masłem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 03.09.2016 15:01
mniam smaczne danie:-)
Ola1young 18.07.2016 13:15
pyszne pierożki :)
KORAL 17.07.2016 18:13
świetne....
RenataZ-et 17.07.2016 16:33
pyszny obiadek :)
kd045 17.07.2016 13:55
mniaaam ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak