Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki marynowane a la Stenia

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

grzyby leśne
cebula
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
ocet
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki marynowane a la Stenia

Z grzybobrania wybieramy najmniejsze i najtwardsze grzyby. Najlepiej prawdziwki, lub podgrzybki jesienne. Gotujemy grzyby w osolonej wodzie. 1 łyżeczka na 1 litr wody. Gdy grzyby zmiekkną, odlewamy wodę. Grzybki dość gęsto wsadzamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po jednym liściu laurowym oraz kilka krążków cebuli.( uwaga! cebulę kroimy w krążki - potem sparzamy wrzątkiem). Następnie w osobnym garnku gotujemy wodę z octem. Na 1 szklankę wody dodajemy pół szklanki octu. Dla smaku można proporcje zmienić. Dorzucamy 2-3 szczypty soli oraz pół łyżeczki cukru, (można dorzucić gorczycę!). Grzybki w słoikach zalewamy przygotowaną zalewą. Następnie słoiki gotujemy w garnku tak, aby woda sięgała do połowy słoika. Odkładamy słoiki do piwnicy na rok i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maniek2 23.08.2012 19:44
pycha
caralajna 04.08.2012 23:59
no, tak wymiata że się słoik do ściany przylepił ;P
pacpaw 02.08.2012 20:33
Stenia wymiata

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak