Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ser halloumi

    125 g
  • kuskus

    125 g
  • wywar warzywny

    170 ml
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • papryka żółta

    1/2 szt
  • ziarna sezamu

    1 łyżka
  • bazylia cytrynowa

    2 łyżki
  • cukinia

    1 szt
  • pomidorki koktajlowe

    4-6 szt

Składniki na marynatę

  • oliwa

    50 ml
  • sok z limetki

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • mięta świeża siekana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku przeciśniętego przez praskę, mięty i papryczki chili. Plastry sera halloumi zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty odłożyć na bok.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w drobną kostkę. Do kuskusu dodać bazylię, paprykę żółta i czerwoną i sezam. Dodać pozostałą część marynaty i dobrze wymieszać. By ładnie podać kuskus należy przełożyć go do filiżanki bądź innego małego naczynia i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć plastry cukinii przez 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na patelni smażymy/dusimy przez kilka minut pomidory (tak aby się nie rozpadły). Rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek i smażymy lub grillujemy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Na talerz wykładamy kuskus, który owijamy plastrami cukinii, dodajemy ciepły ser halloumi i natychmiast podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dollce

24.12.2014 02:44
Wygląda apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat