Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

ser halloumi 125 g
kuskus 125 g
wywar warzywny 170 ml
papryka czerwona 1/2 szt
papryka żółta 1/2 szt
ziarna sezamu 1 łyżka
bazylia cytrynowa 2 łyżki
cukinia 1 szt
pomidorki koktajlowe 4-6 szt

Składniki na marynatę

oliwa 50 ml
sok z limetki 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
papryczka chili 1 szt
mięta świeża siekana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany ser halloumi z kuskusem i warzywami

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, soku z limonki, czosnku przeciśniętego przez praskę, mięty i papryczki chili. Plastry sera halloumi zalać połową marynaty (marynować ok. 30-40 minut), drugą część marynaty odłożyć na bok.

Kuskus zalać gorącym wywarem z rosołu, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Paprykę żółtą i czerwoną pokroić w drobną kostkę. Do kuskusu dodać bazylię, paprykę żółta i czerwoną i sezam. Dodać pozostałą część marynaty i dobrze wymieszać. By ładnie podać kuskus należy przełożyć go do filiżanki bądź innego małego naczynia i ugnieć go za pomocą łyżki. Teraz już tylko pozostaje zrobić „babkę” na talerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć plastry cukinii przez 2-3 minuty. Wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik. Następnie na patelni smażymy/dusimy przez kilka minut pomidory (tak aby się nie rozpadły). Rozgrzewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy z oliwek i smażymy lub grillujemy ser halloumi z obu stron na złoty kolor.

Na talerz wykładamy kuskus, który owijamy plastrami cukinii, dodajemy ciepły ser halloumi i natychmiast podajemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 24.12.2014 02:44
Wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak