Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

okoń 300 g
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
sok z cytryny
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

sos cebulowo-szpinakowy

cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
oliwa
mąka pszenna 1 łyżka
bulion 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym

Kroki postępowania

1
Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki.
Krok 1 - Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym foto
2
W misce mieszamy mąkę z bułką tartą. Obtaczamy rybę i smażymy na patelni grillowej do momentu zarumienienia.
Krok 2 - Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym foto
3
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę z czosnkiem i mrożony szpinak. Dusimy pod przykryciem. Gdy się zezłocą dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko podlewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy ugrillowaną rybę.
Krok 3 - Grillowany okoń z sosem cebulowo- szpinakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 19.09.2014 08:13
idealna na piątkowy obiad :) Dla mnie przepis na 5 :)
Ali 19.09.2014 07:58
Wygląda obłędnie! :)
2milutka 18.09.2014 21:06
ryby uwielbiam pod każdą postacią:)
Joannasz3190 18.09.2014 20:54
Pyszności :)
wwwiolka 18.09.2014 20:16
Bardzo fajny przepis.
Katarzyna59 18.09.2014 20:02
pyszna rybka
Gracer 18.09.2014 19:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak