Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku

Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • steki z polędwicy wołowej

    4 szt
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    2 łyżki
  • Zapiekanka:

  • ziemniaki

    4 szt
  • cebule

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • cukinia

    1 szt
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • jajka

    6 szt
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • ser żółty

    100 g
  • przyprawa do ziemniaków

    1 opakowanie
  • musztarda delikatesowa

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1 szt
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku
Najpierw przygotowujemy zapiekankę. Jajka należy roztrzepać i połączyć ze śmietaną i startym serem, dokładnie mieszając. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry i obrać. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię i czosnek pokroić w plastry. Paprykę pokroić w cząstki. Tak przygotowane warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, podsmażyć na złoty kolor i ułożyć na przemian w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać masą serowo-śmietanową i piec 45 minut w temperaturze 160°C.
Krok 3 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku
Następnie kolej na steki. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej mięso i dokładnie natrzeć, aby się równomiernie zamarynowało. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku
Smażyć steki na średnio rozgrzanej patelni grillowej, aby były średnio wysmażone (ew. krócej dla steków krwistych lub dłużej dla dobrze wysmażonych).
Krok 5 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku
Tak przygotowane steki podawać z przygotowaną wcześniej zapiekanką ziemniaczano-warzywną. Posypać pieprzem grubo mielonym do dekoracji.
Doradca Smaku
Najlepiej podawać ze schłodzonym napojem Coca-Cola. #RazemSmakujeLepiej

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

15.04.2014 21:07
pyszne mięsko

Anonimowy

17.07.2013 08:06
wygląda apetycznie

katarzynagotuje

30.04.2013 21:42
Wygląda bardzo smacznie:)

miki47

26.04.2013 15:38
interesujący przepis

migotka28

26.04.2013 14:06
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat