Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku

Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przygotowujecie stek na obiad? To świetnie! A do niego podajcie pyszną zapiekankę ziemniaczano-warzywną. Potrzebujecie do jej przygotowania m.in. ziemniaki, cebulę, cukinię i paprykę. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • steki z polędwicy wołowej

    4 sztuki
  • Stek z grilla Prymat

    2 łyżki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebule

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cukinia

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • jajko

    6 sztuk
  • śmietana kremówka

    100 mililitrów
  • ser żółty

    100 gramów
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 opakowanie
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku

Kroki postępowania

Krok 1 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku foto
Najpierw przygotowujemy zapiekankę. Jajka należy roztrzepać i połączyć ze śmietaną i startym serem, dokładnie mieszając. Ziemniaki ugotować, pokroić w plastry i obrać. Cebulę pokroić w piórka. Cukinię i czosnek pokroić w plastry. Paprykę pokroić w cząstki. Tak przygotowane warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, podsmażyć na złoty kolor i ułożyć na przemian w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać masą serowo-śmietanową i piec 45 minut w temperaturze 160°C.
Krok 3 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku foto
Następnie kolej na steki. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć do niej mięso i dokładnie natrzeć, aby się równomiernie zamarynowało. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Krok 4 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku foto
Smażyć steki na średnio rozgrzanej patelni grillowej, aby były średnio wysmażone (ew. krócej dla steków krwistych lub dłużej dla dobrze wysmażonych).
Krok 5 - Grill: Steki z zapiekanką ziemniaczano-warzywną – Krok po kroku foto
Tak przygotowane steki podawać z przygotowaną wcześniej zapiekanką ziemniaczano-warzywną. Posypać pieprzem grubo mielonym do dekoracji.
Doradca Smaku
Najlepiej podawać ze schłodzonym napojem Coca-Cola. #RazemSmakujeLepiej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 15.04.2014 21:07
pyszne mięsko
Anonimowy 17.07.2013 08:06
wygląda apetycznie
katarzynagotuje 30.04.2013 21:42
Wygląda bardzo smacznie:)
miki47 26.04.2013 15:38
interesujący przepis
migotka28 26.04.2013 14:06
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat