Gravlax - marynowany łosoś

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    0,5 kg
  • cukier

    2 łżki
  • sól morska

    3 łyżki
  • koperek

    pęczek
  • pieprz biały Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sól, pieprz, cukier i połowę posiekanego koperku mieszam ze sobą i tą mieszanką nacieram filety.
Częścią pozostawionego koperku wysypuję dno naczynia.
Układam w nim filety dwiema warstwami: dolną - skórą do dołu, górną - skórą do góry. Posypuję resztą koperku i obciążam.
Naczynie wstawiam do lodówki na trzy doby.
Po wyjęciu z naczynia odlewam sok, który powstał, filety oczyszczam z marynaty i cienko kroję usuwając skórę.
Podaję z sosem musztardowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marzena34 28.04.2012 12:16
pyszne
Ewelina47 12.12.2011 09:19
brzmi ciekawie
matii6 07.02.2011 17:48
pomysłowe
lukoszek88 27.12.2010 10:00
szybko i dobrze:)
Tika4444 23.12.2010 09:07
możnaby wypróbowac na święta
jolaxa 18.12.2010 18:14
super
alaaa 15.11.2010 22:34
bardzo ciekawe,,
Tika4444 07.11.2010 18:43
fajny przepis
Patrycja40 09.10.2010 18:05
super
goofy9 28.09.2010 08:49
zdjęcie nie przedstawia efektu końcowego - to tylko dzwonki łososia wyjete z opakowanie ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat