Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat
cynamon
mąka pszenna 2 łyżki
rodzynki 10-15 szt.
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
jabłka 3 szt.
olej rzepakowy
rosół z kury
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
cytryna 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
natka pietruszki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Podczas smażenia mięsa na patelni nie wrzucajmy za dużo kawałków jednocześnie. Gdy to zrobimy obniżamy temperaturę smażenia i mięso bardziej wchłania tłuszcz. Im mniej tłuszczu tym lepiej, dlatego warto pamiętać o tej regule w codziennym gotowaniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy przyprawę do gulaszu i musztardę rosyjską. Dokładamy pocięte w kilkucentymetrowe kawałki mięso. Mieszamy i marynujemy przez godzinę w lodówce. Najlepiej przez całą noc. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy. Mięso w marynacie oprószamy mąką i zaczynamy smażyć na oleju. Mięso smażymy po 2- 3 minuty z każdej strony.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
3
Kroimy w grubą kostkę paprykę i cebulę, a czosnek w plasterki. Wlewamy do garnka olej rzepakowy i smażymy warzywa. Najpierw papryka, potem cebula. Doprawiamy solą morską i pieprzem czarnym. Dokładamy pokrojony w plastry czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
4
Łączymy przesmażone warzywa i mięso, dolewamy rosół, mieszamy, przykrywamy i dusimy 20 minut.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
5
Kroimy jabłka na ósemki, podgrzewamy olej na osobnej patelni, po przesmażeniu wrzucamy jabłka na patelnię i oprószamy je cynamonem oraz startą skórką z cytryny.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
6
Dodajemy kilka kropel soku cytrynowego oraz rodzynki. Chwilę smażymy. Następnie całość dokładamy do gulaszu i dusimy. Podajemy z odrobiną śmietany oraz natką pietruszki.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.05.2015 19:28
bardzo smaczny sosik :)
Ola1984 14.04.2015 07:14
Idealne połączenie smaków. Uwielbiam mięso ze słodkimi akcentami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak