Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami

Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    500 g
  • pieprz czarny mielony

  • cynamon

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • rodzynki

    10-15 szt.
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • jabłka

    3 szt.
  • olej rzepakowy

  • rosół z kury

  • przyprawa do gulaszu

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cytryna

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
W misce mieszamy przyprawę do gulaszu i musztardę rosyjską. Dokładamy pocięte w kilkucentymetrowe kawałki mięso. Mieszamy i marynujemy przez godzinę w lodówce. Najlepiej przez całą noc. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy. Mięso w marynacie oprószamy mąką i zaczynamy smażyć na oleju. Mięso smażymy po 2- 3 minuty z każdej strony.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
Kroimy w grubą kostkę paprykę i cebulę, a czosnek w plasterki. Wlewamy do garnka olej rzepakowy i smażymy warzywa. Najpierw papryka, potem cebula. Doprawiamy solą morską i pieprzem czarnym. Dokładamy pokrojony w plastry czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
Łączymy przesmażone warzywa i mięso, dolewamy rosół, mieszamy, przykrywamy i dusimy 20 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
Kroimy jabłka na ósemki, podgrzewamy olej na osobnej patelni, po przesmażeniu wrzucamy jabłka na patelnię i oprószamy je cynamonem oraz startą skórką z cytryny.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 31: Gulasz z łopatki z jabłkami foto
Dodajemy kilka kropel soku cytrynowego oraz rodzynki. Chwilę smażymy. Następnie całość dokładamy do gulaszu i dusimy. Podajemy z odrobiną śmietany oraz natką pietruszki.
Doradca Smaku
Podczas smażenia mięsa na patelni nie wrzucajmy za dużo kawałków jednocześnie. Gdy to zrobimy obniżamy temperaturę smażenia i mięso bardziej wchłania tłuszcz. Im mniej tłuszczu tym lepiej, dlatego warto pamiętać o tej regule w codziennym gotowaniu.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

03.05.2015 19:28
bardzo smaczny sosik :)

Ola1984

14.04.2015 07:14
Idealne połączenie smaków. Uwielbiam mięso ze słodkimi akcentami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat