GOŁĄBKI PO MEKSYKAŃSKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • ryż

    1 woreczek
  • kapusta biała

    0,5 główki
  • cebula

    2 szt.
  • jajko

    3 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • olej do smażenia

Sos

  • bulion warzywny

    0,5 l
  • koncentrat pomidorowy

    300 gram
  • sól i pieprz

  • oregano

  • Bazylia suszona Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy dodajemy soli i odstawiamy na chwilkę. Po parunastu minutach odlewamy sok z kapusty.
Ryż podgotowujemy ok. 7 minut.
Do kapusty dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, ryż, jajka ,przyprawy i bułkę tartą, tak aby gołąbki były zwięzłe.
Formujemy wedle uznania i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Przekładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. pół godzinki.
Możemy podawać samę bądź z dodatkami, np. ziemniaczkami, ryżem czy nawet pieczywem.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 16.10.2016 21:42
Dobre danie.
agnieszka214 16.10.2016 19:31
juz nabralam smaku
bertpvd 16.10.2016 18:04
pyszny obiad
Franciszek 16.10.2016 14:56
super danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat