Gołąbki bez zawijania z kapustą włoską

Gołąbki bez zawijania z kapustą włoską

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta włoska

    1/2 sztuki
  • mięso mielone wieprzowe

    1/2 kilograma
  • ryż

    3/4 szklanki
  • kasza manna

    3/4 szklanki
  • bułka tarta

    1 szklanka
  • cebula

    1 sztuka
  • jajka

    4 sztuki
  • czarny pieprz mielony Prymat

  • liście laurowe Prymat

  • ziele angielskie

  • olej do smażenia

  • bulion warzywny

    1.5 litra

Sos

  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • cebulka

    1 sztuka
  • por

    kawałek
  • seler

    1/4 sztuki
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • chili

  • bulion

    od gołąbków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i odcisnąć nadmiar soku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Odłożyć 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania a resztę razem z pozostałymi składnikami dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Farsz nabierać dużą łyżką, formować owalne kotlety, panierować w bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka. Zalać bulionem mięsnym lub warzywnym, dodać ziele i liście laurowe. Dusić pod przykryciem 45-50 minut. Gołąbki wyjąć do czystego naczynia a bulion wykorzystać do sosu.
Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tartce. Smażyć na rumiano na małej ilości oleju, zalać bulionem, doprawić i gotować do miękkości. Zmiksować na gładko.Dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę, doprawić i zagotować. Sos można dodatkowo zagęścić łyżeczką mąki rozmieszaną w zimnej wodzie. Sosem zalać gołąbki lub podać w sosjerce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

02.09.2016 21:09
bardzo dobre

monika141

04.12.2014 17:34
smakowicie wyglądają

engie23

04.12.2014 08:14
apetycznie wygląda

Wafelek2601

03.12.2014 22:42
Bardzo dobre

Hrabina w kuchni

03.12.2014 21:46
Lubimy te gołąbki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat