Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąb na sposób orientalny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

gołąb 1 sztuka
ananas w puszce 0,25 puszki
czosnek 2 ząbki

Marynata

curry 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąb na sposób orientalny

Kroki postępowania

1
Gołębia dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 1 - Gołąb na sposób orientalny foto
2
Następnie do miseczki wsypujemy imbir, gałkę muszkatałową, paprykę ostrą i słodką, kurkumę i curry. Dolewamy oliwę i mieszamy tworząc papkę.
Krok 2 - Gołąb na sposób orientalny foto
3
Następnie dokładnie obtaczamy w marynacie gołębia. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Gołąb na sposób orientalny foto
4
Kiedy gołąb jest już zamarynowany do jego środka wkładamy pokrojony czosnek i plaster ananasa. Dodatkowo obkładamy go zwierzchu plastrami ananasa i wiążemy nitką. Delikatnie polewamy syropem z ananasa.
Krok 4 - Gołąb na sposób orientalny foto
5
Układamy golębia na rozgrzanym ruszcie. Jeśli smażymy na otwartym ogniu warto zawinąć go w folię spożywczą.
Krok 5 - Gołąb na sposób orientalny foto
6
Grilujemy około 45 min. Przekręcając co jakiś czas.
Smacznego :)
Krok 6 - Gołąb na sposób orientalny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak