Gnocchi z ragu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    30 dkg
  • jajka

    1 szt
  • sól

  • składniki na ragu:

  • wywar drobiowo-wołowy

    1 szklanka
  • masło

    50 gram
  • wołowina

    25 dkg
  • wieprzowina

    25 dkg
  • marchew

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • boczek

    10
  • pieprz

    dkg
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyzki
  • sól

  • seler naciowy

    1 mała szt
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
  • oliwa

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki ugotować,przecisnąć przez praske lub zmielic.Dodać makę,jajko,szczypte soli i wyrobic ciasto.Uformowac z ciasta,walek grubości 2 cm i pokroić na kawałki długie 2 cm i uformowac kulki.Wrzucić je do osolonej goracej wody,jak wypłyna na wierzch,wyciagnąc na talerz.
Umyte i obrane,marchew,cebule i seler posiekać.W garnku rozpuscic maslo i olej, dodac posiekane warzywa,mieszając podsmarzyc,dodac pokrojony drobno boczek i zmielone mieso wołowe i wieprzowe.Smarzyć do miekkości miesa.Dodac wino czerwone i poczekac az wyparuje.W przygotowanym wywarze rozpuscic koncentrat pomidorowy i wlać do garnka.Gotowac na malym ogniu 1,5 godz,dolewając w miedzy czasie powoli mleko.Potrawa ma byc gęsta.Przyprawic sola do smaku.
Gotowy sos polac na makaron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (40)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 12.03.2016 21:24
Fajny przepis
jasiek 03.09.2014 15:08
ciekaw wersja
kuklik 29.01.2014 15:43
pomysłowe danie
Grażyna13 25.12.2013 17:44
Smakowite danie :)
Katarzyna59 25.09.2013 07:28
pyszności,
mirosława4 27.05.2013 19:17
nigdy nie jadłam aczkolwiek Twoje zapowiadają się smacznie :)
Ada-Gaba 06.02.2013 13:33
świetna propozycja
Łukasz15 25.09.2012 09:46
Super
IZABELA29 25.08.2012 11:05
fajna propozycja
caralajna 15.08.2012 09:21
ale to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat