Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 6 łyżek
orzechy laskowe 95 gram
filet z kurczaka 300 gram
por 1
cebula czerwona 1
szpinak 300 gram
rukola 75 gram
ziemniaki 1 kg
mąka 300 gram
jajko 1
bazylia 15 gram
śmietana 12-procentowa 250 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z kurczakiem i szpinakiem

1.Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie z odrobiną soli.
2.Odcedzić ziemniaki i przecisnąć przez praskę.Dodać do ziemniaków mąkę, jajko i dobrze wymieszać, zagnieść ciasto. Wyciąć pasek ciasta i utoczyć cienki wałek.
3.Następnie pokroić na małe kawałki około 2 centymetrów. Odciskać w tych małych kawałkach widelec-tylko z jednej strony, taki jest wzór gnocchi.
4.Gotuj gnocchi w około 4 minuty. Są one gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię.Odcedzić.
5.Rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni i usmażyć orzechy laskowe około 3 minut lub do złotego koloru.Wrzuć z patelni do miski.
6.Pokroić kurczaka w kostkę i smażyć 3 min.
7.Dodać por pokrojony w grube plastry, cebulę pokrojoną w pół plastry i smażyć 5 minut z kurczakiem.Dodać orzechy i wymieszać.
8.Rozgrzać wok, dodać szpinak i to wszystko wymieszać.Wlać śmietanę i gotować przez 3 minuty na małym ogniu.
9.Dodać kurczaka i smażyć przez kolejne 2 minuty.
10.Tymczasem podgrzać pozostały olej na patelni i smażyć gnocchi w około 4 minut na złoty kolor. Wymieszać z ruccolą i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić gnocchi między 4 talerze i podawać z mieszanką z kurczaka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 16.02.2013 11:39
ciekawe
Bernadeta1 25.01.2013 00:30
ciekawy przepis nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak