Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym

Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Do sosu dodałam serek, dzięki czemu jest fajny, kremowy. Makarony z sosami lubią wszyscy a moi domownicy uwielbiają takie jesienne obiady. Do klopsików dodałam suszone grzyby które nazbierałam sama.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • papryki

    3 sztuki
  • czosnek

    1 główka
  • bakłażan

    2 sztuki
  • przecier pomidorowy

    700 mililitrów
  • serek kremowy

    50 gram
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 łyżeczka
  • makaron papardelle

    250 gram

Kotleciki:

  • cielęcina

    50 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • grzyby suszone

    2 łyżki
  • kasza manna

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • koperek świeży

    5 gałązek
  • papryka słodka

    1 łyżeczka

Do obtoczenia:

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    3 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół i pozbawiam nasion, cebulę obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebulę, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Po upieczeniu obieram bakłażan ze skóry, paprykę też, przekładam na patelnię, dodaję cebulę, czosnek obrany, sól, pieprz, paprykę słodką i miksuję blenderem. Sos przesmażam na gazie, dodaję serki, wlewam trochę wody z gotowania makaronu bo zrobi się gęsty.

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie.

Kotleciki:
Cielęcinę mielę maszynką do mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Przekładam do miski, dodaję jajko, kaszkę, sól, pieprz, paprykę, grzyby zmielone, koper pokrojony i wyrabiam. Formuję kulki średniej wielkości i obtaczam w mące kukurydzianej. Do garnka wlewam dwa litry wody i gotuję. Do wrzątku wkładam pulpety i gotuję 10 minut na wolnym ogniu. Wykładam na talerz.

Klopsiki podaję z makaronem na sosie. Posypuję natką i pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 13:16
Sos pomidorowy z dodatkiem bakłażana i papryki to pyszny dodatek do makaronu.

Babeczka35

27.01.2019 18:59
Smacznie.

Bożena Matuszczyk

23.01.2019 14:15
Smakowite danie, ja też dodaję czasami serek ale do zup.;)

bietka

23.01.2019 10:08
Bardzo smaczne danie i pomysłowo podane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat