Gazpacho andaluzyjskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory malinowe

    1 kg
  • cebula czerwona

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pieczywo tostowe

    2 kromki
  • czosnek ząbki

    2 szt
  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ogórek gruntowy

    1 szt
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórek, pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić, chleb pokruszyć na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa i chleb umieścić w blenderze i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, oliwą, solą, pieprzem. Ponownie krótko zmiksować.
Gazpacho przed podaniem schłodzić w lodówce. Podając, udekorować listkami bazylii lub pietruszki, papryką lub cebulą pokrojoną w kostkę,

Do gazpacho nie dodaję ogórka, ponieważ jego enzymy niszczą witaminę C, którą zawierają papryka i pomidory. Zamiast ogórka rozrzedzam go nieco wodą. Jeśli dodajecie ogórek, należy go obrać, pokroić i zmiksować razem z warzywami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milena 19.07.2016 09:24
Koniecznie muszę wypróbować :)
Ola1984 07.07.2016 11:03
Pyszne gazpacho, idealne na letnie upały.
gosia56 06.07.2016 09:20
na pewno super;)
Barbara13 05.07.2016 21:44
bardzo apetyczne
ada.la 05.07.2016 21:12
wygląda przepysznie
iziona 05.07.2016 18:59
Niesamowicie apetyczne zdjęcie :)
IKrakowianka 05.07.2016 15:53
super pomysł!
Iwusia 04.07.2016 23:18
już czuję ten smak i zapach ...
Renataj 04.07.2016 21:29
Taką zupę bardzo lubię:)
w mojej kuchni 04.07.2016 20:51
smacznie przyrządzone danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat