Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka jogurtowa z truskawkami i borówkami (deser bez cukru)

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jogurt gęsty 300 g
mleko 2% 4 łyżki (zimne)
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
truskawki świeże ok 8 sztuk
borówka amerykańska 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka jogurtowa z truskawkami i borówkami (deser bez cukru)

1. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie pęcznieć wstawiamy na wolny ognień i zagotowujemy cały czas mieszając. Kiedy żelatyna całkiem się rozpuści zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy.

2. Do żelatyny i mleka stopniowo, ciągle mieszając dodajemy jogurt i mieszamy, aby nie było grudek. Dodajemy umyte i osuszone borówki, delikatnie mieszamy. Wkładamy na 20 minut do lodówki.

3. Po tym czasie na wierzch deseru wtykamy pokrojone w plasterki truskawki. Odstawiamy do lodówki na około 90 minut do całkowitego stężenia. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 28.05.2016 23:38
Coś pysznego i bardzo lekkiego. Lubię takie desery :)
krokus 28.05.2016 23:35
smaczny deser
halina17 28.05.2016 23:22
Dobry deser
Ada-Gaba 28.05.2016 19:34
bardzo apetyczny deser
cukiereczek 28.05.2016 16:54
no i zrobiło się truskawkowo,ciekawy przepis
Maridka19 28.05.2016 16:46
Fajny deserek :)
gusia1000 28.05.2016 15:41
Dobry deser.
2milutka 28.05.2016 15:39
Wspaniały deser :)
Łukasz15 28.05.2016 14:10
Pyszny deser
mikrusiak 28.05.2016 13:43
wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak