Frittata z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • jajko

    6-8 szt
  • parmezan starty

    50 g
  • szalotka

    1 szt
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucać na osolny wrzątek i obgotować 5 minut ( nie więcej, gdyż potem się rozpadną),wyjąć z wrzątku za pomocą sita i ostudzić;
2.Szalotkę dromno posiekać i zeszklić na delikatnie rumiany kolor.Również ostudzić;
3.Do półmiska wbić całe jajka, roztrzepać widelcem, następnie dodać parmezan, szczyptę tymianku i szalotkę, ponownie roztrzepać, dodać ziemniaki w plasterkach i delikatnie zamieszać całość:
4.Na patelni rozgrzać dobrze 2-3 łyżki oleju, wlać zawartość półmiska, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu aż do widocznego na wierzchu zcięcia jajek; Po czym przy pomocy pokrywki lub talerza przekręcić frittatę na drugą stronę i smażyć do zarumienienia;
5.Można podawać na ciepło, jak i zabrać ze sobą na piknik;
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 11.11.2014 19:46
dzisiaj chyba wypróbuję na kolację ten przepis :)
ONY_za_kare 07.12.2013 15:22
super pyszne!
Klausia 04.12.2013 13:57
proste składniki, ale efekt kosmiczny :D
paulina2157 26.11.2013 19:51
musi być bardzo smaczna
erym 23.11.2013 12:04
swietna propozycja
EmciaPichci 19.11.2013 07:34
mmmm na pewno była sycąca :)
lara 10.11.2013 09:36
jest pyszna
2milutka 09.11.2013 19:29
mniamuśne!
Aleksandra/Olcia 09.11.2013 17:52
mniam mniam
patryska76 09.11.2013 17:26
Świetny przepis ;-) Z pewnością spróbuję ;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat