Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

rożki

  • ciasto francuskie

    1 op
  • szpinak mrożony

    300 g
  • jajko

    4 szt
  • ser camembert

    100 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • masło

    2 łyżki

posypka

  • suszone pomidory

    garść płatków
  • Czosnek suszony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

  • oregano

Ponadto

  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.

2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.

3. Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.


SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Monika-twin 20.03.2015 14:04
Musi byc pyzne,ale fajna na imprezy przekąska.
wwwiolka 20.03.2015 12:27
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat