Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia tymiankowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże suche 7 gram
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
oliwa 1/4 szklanki
woda letnia 250 ml
posiekane listki tymianku 2-3 łyżeczki
sól gruboziarnista 1 łyżka

Porada

Świetnie smakuje z samym masłem.

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia tymiankowa

Kroki postępowania

1
Do miski wlać wodę, dodać mąkę, cukier, oliwę z oliwek i drożdże. Wymieszać.
Krok 1 - Focaccia tymiankowa foto
2
Dodać sól i 3/4 świeżych listków tymianku. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie.
Krok 2 - Focaccia tymiankowa foto
3
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na papier i rozwałkowujemy. Pozostawiamy na chwilę do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 220stopni.
Wyrośnięte ciasto smarujemy oliwą z oliwek za pomocą pędzelka, posypujemy resztą listków tymianki i solą gruboziarnistą.
Pieczemy ok. 12-15minut. Podajemy zaraz po przestygnięciu.
Krok 3 - Focaccia tymiankowa foto
4
Wyrobione ciasto pozostawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości.
Krok 4 - Focaccia tymiankowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 03.10.2015 15:18
Pyszności!
paulina2157 03.10.2015 06:16
bardzo lubię z tymiankiem często taką robimy
pajbek 02.10.2015 20:56
Musi być pyszne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak