Focaccia di mandorla - włoskie chrupiące ciasto migdałowe

Focaccia di mandorla - włoskie chrupiące ciasto migdałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • migdały

    25dag mielone
  • cukier puder

    25 dag
  • mąka pszenna

    25 dag
  • masło

    25 dag

Krem

  • laska wanilii

    1
  • mleko

    250 ml
  • żółtko jajek

    6
  • cukier kryształ

    15 dag
  • mąka pszenna

    5 dag

Ponadto

  • migdały w płatkach

    10 dag
  • dżem morelowy

    4 łyżki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce mieszamy mielone migdały, mąkę i cukier puder. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto najpierw mikserem (haki) potem dłońmi. Formujemy kulę i chłodzimy ok 2,5 godz w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, dzielimy na pół i wałkujemy (podsypujemy mąką) i wykłądamy do 2 wysmarowanych tortownic o sr 26cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok 20 min w 180 st na złoto. Odstawiamy do wystudzenia.
Przecinamy laskę wanilii, wyciągamy środek i zagotowujemy z mlekiem (można dodać całą laskę i potem wyciągnąć). Ubijamy żółtka z 15 dag cukru i mąką ok 5 min, aż masa będzie gęsta i jasna. Miksujemy z wrzącym mlekiem, podgrzewamy (nie gotujemy) i miksujmey, aż masa zgęstnieje (konsystencja budyniu). Odstawiamy do wystudzenia. Można posypać wierzch cukrem, aby nie zrobił się kożuch.
Prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Rozgrzewamy dżem i smarujemy jeden placek i posypujemy migdałami, kroimy go na 8-10 trójkątów. Masę wykładamy na drugi placek, układamy na wierzchy trójkąty. Oprószamy cukrem pudrem. Podzielenie placka na trójkąty jest koniecznie, gdyż jest bardzo chrupiący i przy krojeniu zmiażdżymy nadzienie, a tak można go łatwo pokroić.
Ania84
Raj dla wielbicieli migdałów oraz chrupiących ciast.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
norweska20 10.04.2016 20:11
coś pysznego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat