Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 700 g
drożdże 20 g
oliwa 100 ml
sól 2 łyżeczki
pomidory 3 szt.
oliwa 3 łyżki
czarne oliwki bez pestek 1 szklanka
woda 450 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia

Ciasto: Drożdże wymieszać z solą i mąką. Dodać lekko ciepłą wodę, oliwę i 2 łyżeczki soli. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować na wielkość formy (u mnie 50x35cm).
Wierzch ciasta wysmarować mniej więcej trzema łyżkami oliwy. Należy pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na cieście, a oliwki delikatnie wcisnąć pomiędzy nimi.
Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na 25 minut.

Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 35- 40 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 10.02.2013 12:03
ciekawe
wisznu 08.11.2012 11:50
jadłem to kiedyś w italii i jest super
Konczi 24.10.2012 11:23
Ciekawy przepis
EWI 24.10.2012 09:38
podoba mi się
artur7 24.10.2012 09:19
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak