Flaczki jarskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 litry
  • seler korzeniowy

    25 dkg
  • marchew

    50 dkg
  • cebula

    3 sztuki
  • pieczarki

    50 dkg
  • jajka

    4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    150 gram
  • ziele angielskie

    4-5 ziarenek
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    2 łyżki
  • majeranek Prymat

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • papryka słodka

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • olej do smażenia

    wg uznania
  • kapusta biała

    1 poszatkowana
  • papryka ostra mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zagotować w wodzie. Seler i marchew obrać i pokroić w ok.4 cm słupki. Krótko poddusić na oleju, dodać do kapusty. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, wrzucić go garnka. Pieczarki pokroić w półplasterki, poddusić i też dodać do garnka. Gotować do miękkości. W tym czasie usmażyć z jajek 2 naleśniczki. W tym celu jajka rozbełtać, lekko posolić i usmażyć. Pokroić je w dowolne paseczki. Do zupy dodać koncentrat i przyprawy. Mąkę rozmieszać w 1/2 szklance zimnej wody i zagęścić nią zupę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Na koniec wrzucić pokrojone naleśniczki z jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 18.07.2012 00:28
dobre
Weronika_eM 23.12.2011 16:51
pycha
kate.500 13.05.2011 12:53
smaczna zupka...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat