Filety z soli z pomidorowym dressingiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sola filet

    1/2 kilograma
  • buraczki małe

    4 sztuki
  • marchewka mała

    4 sztuki
  • pomidory

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek świeży

    2 łyżki
  • cytryna

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • mąka

    3 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • bazylia

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety skrapiam sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto
Pomidory sparzam wrzącą wodą i obieram ze skórki, kroję na części i usuwam nasiona i sok. Miąższ kroję w drobną kostkę, mieszam z rozgniecionym czosnkiem i łyżką oliwy. Przekładam na rozgrzaną patelnię i podgrzewam 2-3 minuty tylko tyle, aby pomidory były ciepłe, cały czas mieszając. Zdejmuję z palnika i mieszam z posiekanym świeżym majerankiem i bazylią, doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Nieobierane buraczki i marchewkę gotuję w osolonej wodzie /każde w innym garnku/ do miękkości. Po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła i przez moment duszę warzywa, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Filety z soli z pomidorowym dressingiem foto
Zamarynowane filety panieruję w mące i smażę na rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażoną rybę przekładam na ogrzany półmisek, na którym wcześniej ułożyłam podduszoną marchewkę z buraczkami. Na wierzchu układam pomidory z ziołami i dekoruję listkami świeżego majeranku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 02.10.2013 07:26
bardzo apetyczne danie
Wacław 28.08.2013 09:38
rybka ,pysznie podana :-)
ankaryba 30.05.2013 23:48
dla mnie super!!!
barbara11561 28.01.2013 15:38
bardzo apetycznie podana:)
anemon 28.11.2012 23:59
pacpaw, niekompletny przepis jest spowodowany jakąś awaria systemu w tamtym czasie, wszystkim, którzy dodawali wtedy przepisy, "urywało" część podpisów pod zdjęciami, nie tylko pod moimi. Brakującą część przepisu dopisałam w komentarzu nr 2 i 3. Masz rację pomysł do wykorzystanie z inną rybą, a może nawet z jakimś delikatnym kawałkiem mięsa?
pacpaw 28.11.2012 21:46
pomimo niekompletnego opisu polecam ten przepis. Fantastycznie ryba została podana. Pomysł można wykorzystać także w innych przepisach
alaaa 21.11.2012 21:24
rybki lubię ,bardzo apetycznie wygląda
caralajna 26.08.2012 19:29
pięknie podana ryba, taką porcją można się najeść
Monika-twin 19.07.2012 10:24
Smakowita potrawa!
Grazyna0211 04.04.2012 14:31
bardzo apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat