Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety śledziowe w zalewie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

filety śledziowe 1/2 kg
cebule 2 szt
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
marchewka

Zalewa

woda 1,5 szkl
ocet 10 % 50 ml
cukier 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt

Porada

Filety śledziowe w zalewie z octem i cebulą są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Filety śledziowe w zalewie

Kroki postępowania

1
Filety włożyć do wody i moczyć przez 2-3 godziny, pokroić na kawałki.
Krok 1 - Filety śledziowe w zalewie foto
2
Obraną marchewkę i cebulę pokroić, włożyć do wrzącej wody, wsypać 1 łyżeczkę cukru, zagotować i pozostawić na 1-2 minuty.
Krok 2 - Filety śledziowe w zalewie foto
3
Następnie osączyć, ostudzić.
Krok 3 - Filety śledziowe w zalewie foto
4
Wodę z octem, pieprzem, angielskim zielem i liściem laurowym zagotować, oziębić.
Krok 4 - Filety śledziowe w zalewie foto
5
Do zimnej zalewy wlać oliwę, wymieszać.
Krok 5 - Filety śledziowe w zalewie foto
6
Przygotowane śledzie wymieszać z cebulą.
Krok 6 - Filety śledziowe w zalewie foto
7
Połączyć z zalewą.
Krok 7 - Filety śledziowe w zalewie foto
8
Przełożyć do słoika, pozostawić na 1-2 doby.
Krok 8 - Filety śledziowe w zalewie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak