Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    2 sztuka
  • cukinie małe

    2 sztuka
  • papryka czerwona

    2 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • sól morska

    1/2 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/4 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    2 łyżka
  • papryka słodka

    2 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • cukier

    2 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Krok 2 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Warzywa powinny być pokrojone na kawałki podobnej wielkości.
Krok 3 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Cebulę obrać, opłukać i usmażyć bez rumienienia na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Dodać opłukane, osuszone i pokrojone filety z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu często mieszając, aż mięso obsmaży się ze wszystkich stron.
Krok 5 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać marchewkę, wlać trochę wody i gotować pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Następnie dodać paprykę i cukinię, wlać tyle wody, aby zakryła warzywa. Zagotować, dodać sól, pieprz, przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę całość gotować na wolnym ogniu, pilnując aby warzywa pozostały chrupiące. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do garnka, zamieszać i zagotować. Sos zdjąć z ognia dodać obie papryki w proszku, ocet winny i cukier do smaku.
Krok 6 - Filet z kurczaka w sosie słodko - kwaśnym foto
Sos podawać z ryżem, makaronem lub tak jak ja z pęczakiem ugotowanym na sypko.
anemon
*ilość octu winnego i cukru należy dodać do smaku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

17.03.2016 12:34
Bardzo fajnie Ci wyszło

Alex_M

27.11.2015 20:42
ależ bym zjadła!

ben-ka

26.11.2015 09:19
Zjadłabym z apetytem.

MałaMi89

25.11.2015 23:13
Danie dla mnie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat