FILET Z INDYKA W WARZYWACH

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z indyka

    400 gram
  • papryka

    3 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieczarki

    200 gram
  • cebula

    1 szt
  • marchew

    1 szt
  • seler

    100 gram
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • pieprz

    1 gram
  • przyprawa curry

    1 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w drobna kostkę dwa ząbki czosnku. Kiedy czosnek odda aromat a trwa to dosyć szybko dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy aby zamknąć pory w mięsie. Dodajemy kurkumę, pieprz, paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania). Kiedy indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa: paprykę, marchew, seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz pieczarki pokrojone w dużą kostkę i por. Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy przyprawę Warzywko i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 min. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pól szklanki wody z rozpuszczoną w niej łyżką mąki. Ja potrawę podaję z ryżem. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat