Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza z puree ziemniaczanym kremowym porem oraz bekonem
1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulkę oraz 1/4 pora którego solimy, wkładamy kolejne części, które ponownie solimy i podsmażamy, do momentu aż por zmniejszy swoją objętość o mniej więcej połowę.
2. Kiedy por się podsmaża przechodzimy do dorsza z którego odkrawamy brzuszek, zostawiając polędwicę którą solimy, pieprzymy, posypujemy estragonem i zawijamy w plastry boczku, tak jak jest to pokazane na filmie.
3. Kiedy por się sparzy zalewamy go śmietanką, wciskamy sok z cytryny i dodajemy wyciśnięta ćwiartkę cytryny, tymianek oraz pieprz i gotujemy całość ok 10 minut, lub do momentu aż por będzie miękki.
4. Ugotowanego pora doprawiamy solą i odstawiamy,
5. Następnie przechodzimy do puree: ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy masło, śmietankę, pieprz oraz sól jeżeli trzeba, mieszamy do momentu aż puree będzie gładkie, po czym dodajemy zieloną cebulkę i odstawiamy.
6. Dorsza smażymy od strony zamknięcia boczku na rozgrzanej oliwie przez ok 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodajemy masło, wciskamy sok z cytryny, patelnie ściągamy z ognia i polewamy masłem do momentu aż masło przestanie skwierczeć.
7. Do podgrzanego puree na końcu dodajemy koperek, mieszamy i wykładamy na talerz, następnie obok dodajemy kremowe pory, a na górę kładziemy filet z dorsza,
8. Całość dekorujemy cytryną oraz koperkiem i podajemy.
Smacznego!
Jeżeli lubicie potrawy z ryb, sprawdźcie przepis na:
Smażony filet z łososia na polencie z dodatkiem pieczonej papryki