Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z dorsza z puree ziemniaczanym kremowym porem oraz bekonem

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepyszny filet z dorsza zawinięty w plastry boczku z delikatnym puree ziemniaczanym i kremowym porem. Pomysł na obiad, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. 

Składniki:

Kremowy por

por (biała część) 1 sztuka
oliwa
cebula biała 1 sztuka
sól morska Prymat w młynku do smaku
śmietanka 30% 150 mililitrów
cytryna 1/4 sztuki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Dorsz

polędwica z dorsza 300 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
Estragon suszony Prymat 1 łyżeczka
boczek surowy wędzony 5-6 plastrów
oliwa
masło 40 gramów
sok z cytryny z ćwiartki owocu

Puree

ugotowane ziemniaki - Typ B lub BC 250 gramów
masło 40 gramów
śmietanka 30% 50 mililitrów
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
zielona cebulka 1 sztuka
koperek świeży 1 łyżeczka

Dodatki

koperek do ozdoby
cytryna do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z dorsza z puree ziemniaczanym kremowym porem oraz bekonem

1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulkę oraz 1/4 pora którego solimy, wkładamy kolejne części, które ponownie solimy i podsmażamy, do momentu aż por zmniejszy swoją objętość o mniej więcej połowę.

2. Kiedy por się podsmaża przechodzimy do dorsza z którego odkrawamy brzuszek, zostawiając polędwicę którą solimy, pieprzymy, posypujemy estragonem i zawijamy w plastry boczku, tak jak jest to pokazane na filmie.

3. Kiedy por się sparzy zalewamy go śmietanką, wciskamy sok z cytryny i dodajemy wyciśnięta ćwiartkę cytryny, tymianek oraz pieprz i gotujemy całość ok 10 minut, lub do momentu aż por będzie miękki.

4. Ugotowanego pora doprawiamy solą i odstawiamy,

5. Następnie przechodzimy do puree: ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy masło, śmietankę, pieprz oraz sól jeżeli trzeba, mieszamy do momentu aż puree będzie gładkie, po czym dodajemy zieloną cebulkę i odstawiamy.

6. Dorsza smażymy od strony zamknięcia boczku na rozgrzanej oliwie przez ok 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie dodajemy masło, wciskamy sok z cytryny, patelnie ściągamy z ognia i polewamy masłem do momentu aż masło przestanie skwierczeć.

7. Do podgrzanego puree na końcu dodajemy koperek, mieszamy i wykładamy na talerz, następnie obok dodajemy kremowe pory, a na górę kładziemy filet z dorsza,

8. Całość dekorujemy cytryną oraz koperkiem i podajemy.

Smacznego!

 

Jeżeli lubicie potrawy z ryb, sprawdźcie przepis na:

Smażony filet z łososia na polencie z dodatkiem pieczonej papryki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak