Fish and chips

Fish and chips

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z dorsza

    150 g
  • mąka pszenna

  • olej do smażenia

  • frytki

  • zielona pietruszka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • piwo

    300 ml (zimne)
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Sos tatarski

  • cebula biała

    1 sztuka (mała)
  • ogórek kiszony

    1 sztuka
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • zielona cebulka

    1 łyżka
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka (pokrojone)
  • sok z cytryny

    1/8 cytryny
  • majonez

    100 ml
  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos tatarski:
Do miseczki włóż posiekane: białą cebulę, ogórek kiszony, koperek, zieloną cebulkę i kapary. Następnie dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj też majonez i całość dobrze wymieszaj. Sos tatarski jest już gotowy.
Ciasto:
Do miski wsyp wcześniej przesiana mąkę pszenną, dodaj słodką paprykę, zimne piwo, proszek do pieczenia i dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na około 15 minut.

Filet z dorsza oprósz dobrze mąką, a potem obtocz w cieście. Następnie włóż rybkę do oleju nagrzanego do temperatury 180 stopni i smaż przez około 7-8 minut. Kiedy ryba nabierze złotego koloru, wyciągnij ją z oleju i odsącz na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną rybę podawaj z ręcznie krojonymi frytkami , sosem tatarskim i zieloną pietruszką.
Doradca Smaku
Do fish and chips można używać większość białych ryb, ale najlepiej do tego celu pasuje łupacz i dorsz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat