Przepis i sposób przygotowania na: Fish and chips
Do miseczki włóż posiekane: białą cebulę, ogórek kiszony, koperek, zieloną cebulkę i kapary. Następnie dopraw całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj też majonez i całość dobrze wymieszaj. Sos tatarski jest już gotowy.
Ciasto:
Do miski wsyp wcześniej przesiana mąkę pszenną, dodaj słodką paprykę, zimne piwo, proszek do pieczenia i dopraw solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na około 15 minut.
Filet z dorsza oprósz dobrze mąką, a potem obtocz w cieście. Następnie włóż rybkę do oleju nagrzanego do temperatury 180 stopni i smaż przez około 7-8 minut. Kiedy ryba nabierze złotego koloru, wyciągnij ją z oleju i odsącz na papierowym ręczniku. Tak przygotowaną rybę podawaj z ręcznie krojonymi frytkami , sosem tatarskim i zieloną pietruszką.