Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażony filet z łososia na polencie z dodatkiem pieczonej papryki wg Piotra Ogińskiego

5.0
(20)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli szukacie przepisu na danie, które jest proste w przygotowaniu i jego efekt na talerzu wywoła wielkie WOW! - koniecznie przygotujcie smażony filet z łososia, podany na polencie z dodatkiem pieczonej papryki z przepisu Piotra Ogińskiego.

Składniki:

Salsa paprykowa:

papryki 10 sztuk
papryka czerwona 3 sztuki
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
sól morska Prymat w młynku do smaku
oliwa
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki

Dressing:

woda z pieczonych warzyw
czosnek pieczony
cukier 2 łyżeczki
sok z 1/4 cytryny
dressing
bazylia świeża
zielona pietruszka
oregano świeże

Polenta:

polenta 100 g
rosół 400 ml
masło 40 g
sól morska Prymat w młynku do smaku
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pecorino 40 g

Łosoś:

łosoś filet 350 g
sól morska Prymat w młynku szczypta
oliwa 1 łyżka
masło 30 g
skórka z 1/4 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony filet z łososia na polencie z dodatkiem pieczonej papryki wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Papryki, czosnek oraz cebulę umieszczamy w brytfance, solimy, posypujemy tymiankiem, polewamy oliwą, po czym dokładnie nacieramy nią warzywa, które pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-15 minut (do momentu aż papryki będą czarne).

Po tym czasie całość przykrywamy folią aluminiową lub przekładamy do plastikowego worka na żywność i odstawiamy na 10 minut, następnie papryki, cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki.

Kiedy papryki się pieką przechodzimy do polenty, w rondelku podgrzewamy rosół wraz z masłem, solą oraz papryką.

Kiedy rosół zaczyna się gotować powoli wsypujemy do niego polentę drugą ręką mieszając cały czas, tak jak jest to pokazane na filmie, kiedy całość zaczyna się mocno gotować, ściągamy kaszę z palnika i dalej mieszamy, kiedy polenta osiągnie konsystencję kaszy manny przykrywamy ją talerzem i odstawiamy na minimum 5 minut.

Następnie przechodzimy do dressingu, do wody którą puściły warzywa dodajemy cukier, sok z cytryny, sól oraz pieprz i całość mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.

Kiedy cukier się rozpuści dodajemy upieczony czosnek, który miażdżymy za pomocą widelca. Upieczoną cebulę kroimy w ćwiartki, z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części, tak jak jest to pokazane na filmie. Warzywa zalewamy dressingiem, dodajemy zioła takie jak: bazylia, oregano oraz pietruszka, dokładnie mieszamy i gotowe!

Kiedy dodatki są gotowe przechodzimy do łososia: płat ryby dzielimy na pół, solimy skórę od której zaczynamy smażenie i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok 5 minut od strony skóry, i przez 2-3 minuty z każdej innej strony.

Kiedy łosoś się smaży podgrzewamy polentę na małym ogniu poprzez dodanie odrobiny wody.

Do podsmażonego łososia dodajemy masło oraz sok z cytryny, ściągamy go z patelni i polewamy tym masłem do momentu aż masło przestanie skwierczeć.

Do podgrzanej polenty dodajemy ser, całość mieszamy i wykładamy na talerz, następnie wykładamy naszą paprykową salsę, polewamy dressingiem, kładziemy kawałek łososia, którego delikatnie polewamy masłem z patelni, dekorujemy świeżym oregano i podajemy.

Smacznego!  

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak