Smażony filet z łososia na polencie z dodatkiem pieczonej papryki wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli szukacie przepisu na danie, które jest proste w przygotowaniu i jego efekt na talerzu wywoła wielkie WOW! - koniecznie przygotujcie smażony filet z łososia, podany na polencie z dodatkiem pieczonej papryki z przepisu Piotra Ogińskiego.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Salsa paprykowa:

  • papryki

    10 sztuk
  • papryka czerwona

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • oliwa

  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki

Dressing:

  • woda z pieczonych warzyw

  • czosnek pieczony

  • cukier

    2 łyżeczki
  • sok z 1/4 cytryny

  • dressing

  • bazylia świeża

  • zielona pietruszka

  • oregano świeże

Polenta:

  • polenta

    100 g
  • rosół

    400 ml
  • masło

    40 g
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • pecorino

    40 g

Łosoś:

  • łosoś filet

    350 g
  • sól morska Prymat w młynku

    szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    30 g
  • skórka z 1/4 cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Papryki, czosnek oraz cebulę umieszczamy w brytfance, solimy, posypujemy tymiankiem, polewamy oliwą, po czym dokładnie nacieramy nią warzywa, które pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10-15 minut (do momentu aż papryki będą czarne).

Po tym czasie całość przykrywamy folią aluminiową lub przekładamy do plastikowego worka na żywność i odstawiamy na 10 minut, następnie papryki, cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki.

Kiedy papryki się pieką przechodzimy do polenty, w rondelku podgrzewamy rosół wraz z masłem, solą oraz papryką.

Kiedy rosół zaczyna się gotować powoli wsypujemy do niego polentę drugą ręką mieszając cały czas, tak jak jest to pokazane na filmie, kiedy całość zaczyna się mocno gotować, ściągamy kaszę z palnika i dalej mieszamy, kiedy polenta osiągnie konsystencję kaszy manny przykrywamy ją talerzem i odstawiamy na minimum 5 minut.

Następnie przechodzimy do dressingu, do wody którą puściły warzywa dodajemy cukier, sok z cytryny, sól oraz pieprz i całość mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści.

Kiedy cukier się rozpuści dodajemy upieczony czosnek, który miażdżymy za pomocą widelca. Upieczoną cebulę kroimy w ćwiartki, z papryk pozbywamy się gniazd nasiennych i dzielimy na mniejsze części, tak jak jest to pokazane na filmie. Warzywa zalewamy dressingiem, dodajemy zioła takie jak: bazylia, oregano oraz pietruszka, dokładnie mieszamy i gotowe!

Kiedy dodatki są gotowe przechodzimy do łososia: płat ryby dzielimy na pół, solimy skórę od której zaczynamy smażenie i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok 5 minut od strony skóry, i przez 2-3 minuty z każdej innej strony.

Kiedy łosoś się smaży podgrzewamy polentę na małym ogniu poprzez dodanie odrobiny wody.

Do podsmażonego łososia dodajemy masło oraz sok z cytryny, ściągamy go z patelni i polewamy tym masłem do momentu aż masło przestanie skwierczeć.

Do podgrzanej polenty dodajemy ser, całość mieszamy i wykładamy na talerz, następnie wykładamy naszą paprykową salsę, polewamy dressingiem, kładziemy kawałek łososia, którego delikatnie polewamy masłem z patelni, dekorujemy świeżym oregano i podajemy.

Smacznego!  

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat