odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka, odc. 23

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Oto propozycja na danie z dorsza zapieczonego pod kołderką z panko i migdałów. Do tego odświeżająca i pachnąca sałatka z ogórka z imbirem i liśćmi kolendry. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    100 mililitrów
  • polędwica z dorsza

    600 gramów
  • panierka panko

    100 gramów
  • migdały w płatkach

    20 gramów
  • masło

    1/3 kostki
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • imbir marynowany

    50 gramów
  • kapary całe Smak

    30 gramów
  • twaróg

    2 łyżki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • oliwa

    50 mililitrów
  • kiełki amarantusa

    20 gramów

Do smaku:

  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

  • Oregano suszone Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy śmietanę, miód, doprawiamy przyprawą do ryb i mieszamy. Polędwicę dorsza przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.

Do kolejnej miski wsypujemy panko, płatki migdałów, dodajemy masło. Doprawiamy oregano, solą morską i kolorowym pieprzem. Dodajemy musztardę miodową. Kruszonkę dokładnie mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy zamarynowaną polędwicę dorsza. Na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ogórka obieramy i kroimy obieraczką na wstążki - tagliatelle (do momentu pojawienia się pestek). Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekamy imbir i kapary. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Wlewamy oliwę i mieszamy.

Sałatkę przekładamy na talerze, odsączając delikatnie z nadmiaru wody. Na wierzchu kładziemy filety dorsza. Dekorujemy kiełkami amarantusa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat