Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Dorsz w kruszonce z tagliatelle z ogórka, odc. 23
Do miski przekładamy śmietanę, miód, doprawiamy przyprawą do ryb i mieszamy. Polędwicę dorsza przekrawamy na pół i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na 15 minut.
Do kolejnej miski wsypujemy panko, płatki migdałów, dodajemy masło. Doprawiamy oregano, solą morską i kolorowym pieprzem. Dodajemy musztardę miodową. Kruszonkę dokładnie mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy zamarynowaną polędwicę dorsza. Na wierzch układamy kruszonkę. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Ogórka obieramy i kroimy obieraczką na wstążki - tagliatelle (do momentu pojawienia się pestek). Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekamy imbir i kapary. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku solą morską i kolorowym pieprzem. Wlewamy oliwę i mieszamy.
Sałatkę przekładamy na talerze, odsączając delikatnie z nadmiaru wody. Na wierzchu kładziemy filety dorsza. Dekorujemy kiełkami amarantusa.