Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filet śledziowy solony w zalewie octowej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe solone 1 kg.
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka do obtoczenia
jajko
marynata
woda 1/2 l.
ocet 1/2 szkl.
Przyprawa do zup i potraw Kucharek kilka łyżek
cebula 1 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: filet śledziowy solony w zalewie octowej

Zainspirował mnie do zrobienia tej potrawy Wacław i postanowiłam ją przygotować tylko osobiście ją trochę zmodyfikowałam . Śledzie matjasy zalać zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny i moczyć ok. 1,5 godz. po tym czasie wyjąć śledzie z zalewy , osączyć i oprószyć pieprzem mielonym z obu stron . W naczyniu rozkłócić jajko a w drugie wsypać mąkę ,najpierw śledzia obtaczać w jajku potem mące i kłaść na rozgrzany olej smażyć na złoty kolor z obu stron . Cebulę obrać i pokroić w piórka . Usmażone śledzie układać warstwami na przemian z surową cebulą w salaterce , dodać liść laurowy i ziele angielskie . Przegotowaną wodę jeszcze wrzątek wymieszać z octem dodać przyprawy w płynie do smaku wymieszać i zalać usmażone śledzie . Odstawić do następnego dnia .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.04.2015 21:59
Też tak myślę
jasiek 02.04.2015 20:22
ciekawa zalewa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak