filet śledziowy solony w zalewie octowej

filet śledziowy solony w zalewie octowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płaty śledziowe solone

    1 kg.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka

    do obtoczenia
  • jajko

  • marynata

  • woda

    1/2 l.
  • ocet

    1/2 szkl.
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    kilka łyżek
  • cebula

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziarenek
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zainspirował mnie do zrobienia tej potrawy Wacław i postanowiłam ją przygotować tylko osobiście ją trochę zmodyfikowałam . Śledzie matjasy zalać zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny i moczyć ok. 1,5 godz. po tym czasie wyjąć śledzie z zalewy , osączyć i oprószyć pieprzem mielonym z obu stron . W naczyniu rozkłócić jajko a w drugie wsypać mąkę ,najpierw śledzia obtaczać w jajku potem mące i kłaść na rozgrzany olej smażyć na złoty kolor z obu stron . Cebulę obrać i pokroić w piórka . Usmażone śledzie układać warstwami na przemian z surową cebulą w salaterce , dodać liść laurowy i ziele angielskie . Przegotowaną wodę jeszcze wrzątek wymieszać z octem dodać przyprawy w płynie do smaku wymieszać i zalać usmażone śledzie . Odstawić do następnego dnia .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 02.04.2015 21:59
Też tak myślę
jasiek 02.04.2015 20:22
ciekawa zalewa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat