Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa na piątek
W tym czasie masło lub margarynę roztapiamy w osobnym garnku, dodajemy pokrojoną w plastry cebulkę oraz czosnek przetart przez praskę, Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i ogórki. Posypujemy szypiorkiem, pietruszką, koprem (po około 3 łyżki każdego) oraz selerem.
Po około 20 minutach (aż cukinia zmięknie) wrzucamy podgotowaną fasolkę szparagową oraz przecier pomidorowy. Mieszamy.
Po upływie 10 minut dodajemy majeranek, paprykę, kucharek, sól i pieprz do smaku.
W osobnym garnku mieszamy mąkę ze śmietanką, dotąd aż nie będzie grudek i zaciągamy tą mieszanką warzywa. Mieszamy wszystko i ściągamy z ognia.
SMACZNEGO