Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa inaczej

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasolka szparagowa 5 dużych garści
masło 1 czubata łyżeczka
kurkuma 1/4 łyżeczki
cukier brązowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa inaczej

1. Fasolkę szparagową myjemy oraz obieramy odcinając włókna i końce.

Obraną fasolkę zalewamy wodą, tak aby ledwie pokryła zawartość garnka i gotujemy w osolonej i dobrze posłodzonej wodzie do momentu aż fasolka nabierze miękkości.

2. Następnie do naczynia dodajemy około 25 strąków ugotowanej fasolki, łyżeczkę masła, kurkumę i 7 łyżek wody w której gotowała się fasolka. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę. Powstały sos próbujemy i w razie konieczności doprawiamy solą i cukrem (sos powinien być dość słodki).

Pozostałą fasolkę odsączamy z wody i ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i zagotowujemy.

Fasolka jest dobra jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do obiadu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.02.2015 08:06
trzeba wypróbować
Kuchenka 15.09.2014 14:41
bardzo apetyczne :)
agnieszka214 15.09.2014 10:40
taka fasloke moge jesc zawsze
berys18 15.09.2014 09:59
fajny pomysł na fasolkę
olkaaa 15.09.2014 09:26
bardzo lubię
pati100015 15.09.2014 09:17
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak