fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 gramów
  • boczek wędzony

    20 dag
  • kiełbasa podwawelska

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - fasolka po bretońsku foto
Dzień wcześniej zalewamy fasolę zimną wodą (najlepiej na noc). Wody musi być dużo, gdyż fasola spęcznieje i wchłonie ją. Następnego dnia odlewamy fasolę, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy pianę, która nam się utworzy. Teraz dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i gotujemy 60 minut.
Krok 2 - fasolka po bretońsku foto
Kroimy boczek i kiełbaskę w kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i wszystko razem mieszamy.
Krok 3 - fasolka po bretońsku foto
Zawartość patelni wrzucamy do garnka z fasolką i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 4 - fasolka po bretońsku foto
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Na końcu robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy na złoty kolor.
Zasmażkę wlewamy do fasolki, mieszamy i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
ania2610
W czasie gotowania fasolki, dolewamy sukcesywnie wodę, w zależności od upodobań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monika141 23.10.2014 13:14
fasolka mniam lubię
adelajda 23.10.2014 11:03
to dla mojego męża

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat