Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasolka po bretońsku

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 gramów
boczek wędzony 20 dag
kiełbasa podwawelska 30 dag
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
masło 2 łyżki

Porada

W czasie gotowania fasolki, dolewamy sukcesywnie wodę, w zależności od upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Dzień wcześniej zalewamy fasolę zimną wodą (najlepiej na noc). Wody musi być dużo, gdyż fasola spęcznieje i wchłonie ją. Następnego dnia odlewamy fasolę, wrzucamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy pianę, która nam się utworzy. Teraz dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, solimy i gotujemy 60 minut.
Krok 1 - fasolka po bretońsku foto
2
Kroimy boczek i kiełbaskę w kostkę i podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i wszystko razem mieszamy.
Krok 2 - fasolka po bretońsku foto
3
Zawartość patelni wrzucamy do garnka z fasolką i gotujemy ok. 15 minut.
Krok 3 - fasolka po bretońsku foto
4
Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Na końcu robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy na złoty kolor.
Zasmażkę wlewamy do fasolki, mieszamy i całość gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 4 - fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 23.10.2014 13:14
fasolka mniam lubię
adelajda 23.10.2014 11:03
to dla mojego męża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak