Farfalle con funghi e prezzemolo

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron Farfale

    250 g
  • pieczarki

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy lub oleju. Przecedzamy. W kuchni włoskiej nie przelewa się go zimną wodą!
Umyte pieczarki kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy.
Na zimną patelnie wlewamy oliwę z oliwek (3 łyżki) i stawiamy na małym ogniu (ważne!). Ząbki czosnku nacinamy w kilku miejscach i wrzucamy na patelnię z oliwą. Czosnek ma puścić sok. Wyjmujemy go z patelni, gdy stanie się lekko brązowy (nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki!).
Potem wrzucamy pieczarki i smażymy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, można dodać szczyptę chilli w proszku. Smażymy jeszcze 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki (dowolna ilość). Dodajemy makaron. Mieszamy. Smażymy 2 minuty, mieszając. Makaron ma przesiąknąć wytworzonym sosem z oliwy i pieczarek. Podajemy ozdobione natką.
ApplePie
To prosty i wyśmienity przepis kuchni włoskiej zarówno na obiad jak i na kolację!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martyna94 23.02.2017 13:01
Proste a smaczne, to lubie najbardziej.
cookarka 22.02.2017 18:54
Super!!!Fajny przepis.
Smaczna_B 22.02.2017 17:37
Lubię kuchnię włoską.
ApplePie 20.02.2017 14:28
Dziękuję :) Tak, to receptura kuchni włoskiej.
Bernadeta1 18.02.2017 17:01
lubię takie jedzonko, smaczne
agnieszka214 18.02.2017 16:53
takie pyszne dania sa zawsze mnima
wirtualnykucharz 18.02.2017 16:09
lubię włoskie dania , wygląda apetycznie.
Smaczna_B 18.02.2017 15:58
Czy to włoski przepis?bardzo smacznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat