Przepis i sposób przygotowania na: fajny kurczak dla singla
Od kurczaka lekko oddzielam skórkę palcem, nacieram odrobiną oliwy, mielonym pieprzem i solą a skórkę oliwa i mieloną papryką. Bardzo dobry wychodzi również jak pod skórkę włożymy plasterki cytryny a kurczaka lekko skropimy sokiem...
W żaroodpornym naczyniu układam pokrojoną w plasterki cebulę i pokrojoną paprykę, posypuje grubo mieloną solą i pieprzem, na to kładę kurczaka i pokrojone małe pomidorki, wszystko skrapiam oliwą z oliwek i posypuję grubo mieloną solą i pieprzem. Piekę najpierw pod przykryciem, około czterdzieści pięć minut a potem, bez przykrycia około 15 minut, żeby skórka była chrupiąca. Tak na oko, jak będzie gotowe, różne piekarniki są i rożne kurczaki więc trzeba to ocenić samemu.
Podaję z mieszanką kolorowych sałat z odrobiną oliwy z oliwek.